Herkesten 3 beyazdan uzak durun diye duyduğumuz bir cümle vardır. Ama gelin hangi anlamda ve hangi durumlarda olduğuna bir bakalım;
TUZ:
Tuzun içeriğinde bulunan sodyumun sinirlerin uyarılması ve sıvı-elektrolit dengesinin sağlanması gibi önemli görevleri vardır.
Tuz gereksinmesi Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5-6 gramdır.Aşırı sıcaklarda,ateşli hastalıklarda ve ishal durumunda su ve tuz kaybedilir. Bu durumlarda tuz gereksinmesi artar.
Fazla tüketilen tuz kan basıncını,mide kanseri riskini arttırır.Bu nedenle tansiyonu yüksek kişiler, bazı böbrek bozuklukları, bazı kalp hastalıkları, mide kanserine yatkınlık durumlarında yemeklere tuz ilave edilmemelidir.
İşlenmiş ürünlerde,salamura besinler de tuz oranı çok fazladır.Sık tercih edilmemelidir.
Yani tuz yerine göre zehir yerine göre panzehirdir.
UN:
Unun zehir kabul edilmesi iyice saflaştırılıp beyazlaştırılmasından sonra olmuştur.
Bu uygulama undan elde edilen ekmek ve diğer ürünlerin besleyici değerlerini fazlaca düşürmüştür.
Bu nedenle kişi enerji gereksinmesi kadar tüketmeli ve beyaz undan yapılan ürünler yerine tam buğday, çavdar ve ya ruşeymli vb. ürünleri kullanmalıdır.
ŞEKER:
Şeker tam anlamıyla boş kalori kaynağıdır.
Yediğimiz ekmek ve diğer tahıl ürünleri de sindirildiğinde şekere çevrilir.Bu nedenle insanın şeker gereksinmesi yoktur.Fakat hepimizin tatlı arzusu oluşur.Bu zamanlarda da meyveli ve sütlü tatlıları enerji alımımızı çok arttırmadan dengeli tüketmeliyiz.
Özellikle bebeklerimizi şekere alıştırılmamalıyız.
Mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömrünüz olsun