İşte Bu Doktor İndir
Ameliyattan sonrası yaklaşık altı hafta uygulanacak özel beslenme programı yeniden yapılandırılan sindirim sisteminizin gıdalara alıştırma dönemi olup  bu süre tamamlandıktan sonra sizin için yeniden ve size özel doğru beslenme planı Diyetisyeniniz tarafından oluşturulup uygulanması sağlanacaktır. Bunlar yapıldığı takdirde iyileşme hızınız maksimuma çıkar ve gereksiz komplikasyonlar minumuma düşecektir. Mide küçültme ameliyatı ile midenizin hacmi küçültülmek suretiyle mideden beyne giden “doygunluk” sinyallerinin daha erken oluşması amaçlanmaktadır. Bu ameliyat sizin eskisine göre daha az yiyerek daha erken doygunluk hissine ulaşmanızı sağlar. Bu ameliyatın yapılmış olması canınız ne zaman isterse ve ne isterseniz yiyebilirsiniz demek değildir. NASIL YİYECEKSİNİZ     Sık ve az yeme düzeni oluşturun:     Bedeninizi asla aç bırakmayın. Yemek yeme zamanınız, yeriniz ve şekliniz iyileşme sürecinde bire bir etkilidir. Bunu asla unutmayın. Koşuşturma halinde şuursuz yeme eyleminizi ( TV karşısında, bilgisayar karşısında, kitap okurken) bırakın. Bu alışkanlıklar bırakılırsa radikal çözümler üretilip  uzun süreli başarı yakalanmış olur.     Yediğiniz her öğün protein içermelidir:     Günlük protein alımınız 60-80 gr. Protein/gün olmalıdır. Tükettiğiniz bir öğünün yarısı protein olmalıdır. Protein saçınızdan tutunda, kas ve organlara kadar bütün organlarınızın kendilerini onarması için gereklidir.     Yavaş yemek yemelisiniz:     Yemek yemenin en önemli kısmı lezzetini alıp, keyfine varmanızdır. Yemeğinizi yemeden önce gerçekten ne kadar yemeğe ihtiyacınız var bunu tespit etmelisiniz. Bunun içinde farkındalığınızı mide ve açlık duygunuza yönlendirin Aynı zamanda tabağınıza bakarak ne miktar yiyecek tüketeceğinize karar verip sonra yemek yemelisiniz.     Çiğneme:     Ağzınıza aldığınız lokmanızı yutmadan önce ne kadar çok çiğnerseniz o kadar çok tatmin olursunuz. İyi çiğnenen yiyecekler mide tabanına rahatlıkla inip oturacağı için çok fazla doygunluk sağlarsınız. Lokmalarınızı hızlı iyi çiğnemeden yutarsanız mide bulantınız ve sonuçta kusma ile sonlanan bir durum yaşarsınız. Özellikle kırmızı etler çok iyi çiğnenmelidir. Kırmızı et yemekleri piştikten sonra hemen tüketilmeli kalan yemek tekrar tekrar ısıtılıp yenmemelidir. Isıtılan yemeğin sindirimi zorlaşır.     Şeker ve tatlılardan uzak durun:     Özellikle boş mideye yediğiniz tatlı ve şekerli gıdalar kendinizi kötü hissetmenize sebep olur. Üstelik bu tip gıdaların boş kalori kaynağı olduğunu hesaplarsak sizi daha da   acıktırır ve kilo kaybınızı engeller. Hatta fazla tüketirseniz kilo alırsınız.     Aynı Anda Yemek Yiyip Su İçmeyin:     Amaç aldığınız katı gıdanın su ile yumuşamasını önlemektir. Katı bir madde üzerine su eklerseniz yumuşar. Unutmayın ki yumuşak bir maddenin huniden aşağıya geçişi kolaydır. Bu nedenle sadece yemek sırasında değil yemekten en az 15 dk öncesinden itibaren su içmenizi istemiyoruz. Böylece yemeğe başladığınızda midenin boş olmasını sağlamış oluruz. Eğer su içerek midenizdeki gıdayı yumuşatırsanız huniden daha çabuk boşalacaktır ve siz daha erken açlık hissedeceksinizdir. Elbette sadece su değil meyve suları ya da içkiler de aynı etkiyi yapar. Aynı şekilde yemekten sonra en az 2 saat su ve sıvı gıdalar içmemelisiniz.      Her Zaman Kalorısı Yüksek Sıvılardan Uzak Durun:     Yemek dışı yukarıda bahsedilen zamanlarda elbette su içmelisiniz. Ancak bu sıvıların mutlaka kalorisiz ya da düşük kalorili olması gerekir. Sıvı haldeki gıdaların emilmesi çok kolaydır: elbette sıvı içerisindeki kalori de aynı şekilde çabucak emilir. Sıvılar mideden rahatça geçer ve siz kısa süreli bir dolgunluk hissinin ardından tekrar açlık hissedersiniz. Ancak aldığınız kalori yüksek olduğunda kilo vermeniz yavaşlar ve hatta durabilir.     Çerez Ve Abur Cubur Gıdalardan Uzak Durun:     Cips gibi gıdalar her ne kadar katı görünseler de hemen tamamında esas madde nişasta olduğundan ve nişastayı parçalayan enzim tükürükte bol miktarda bulunduğundan bunlar çok kısa sürede erir ve emilebilir hale gelirler. Elbette mideden boşalmaları da bir o kadar kolaylaşır. Kuru yemişler de yoğun bitkisel yağlar içerdiklerinden yüksek kaloriye sahiptirler.     Potein     Protein insan vücudunun temel yapı taşlarının başında gelen bir maddedir. Normal olarak bir insanın günde en az 60-75 mg protein alması gerekir. Morbid obezite ameliyatı geçiren hastaların aldıkları gıda miktarı azaldığından eğer eskisi gibi beslenmeye devam ederlerse, dolayısıyla aldıkları protein miktarı da azalır. Bunun yol açabileceği sorunlardan yukarıda bahsetmiştik. Uzun dönemde kalp, akciğer, böbrek ve en önemlisi enfeksiyonlara karşı bizi koruyan immün sistemde ciddi sorunlar ortaya çıkar. Şekerler/Karbonhidratlar     Basit karbonhidratlardan yani beyaz şeker ve nişastadan uzak durun (Özellikle de sıvı ya da yarı katı şekildeyse). Örneğin şekerli çay içmeyin, muhallebi gibi süt ürünleriyle kek, pasta ve makarna gibi unlu ve nişastalı gıdaları yemeyin. Bunlar sadece kilo aldırmaz aynı zamanda Dumping sendromuna (Yemek sonrası baş dönmesi, halsizlik, karın ağrısı vb şikayetler) yol açarlar.     Basit karbonhidratlar yerine kompleks olanları tercih edin. Bunlar corn flakes gibi kahvaltılıklar, patates, tam tahıl unundan yapılmış kekler, meyveler, sebzeler ve özellikle de baklagillerdir. Yine de bunlar diyetinizin % 20’sini geçmemelidir.     Vitamin Ve Mineral Desteği     Ameliyat sonrası dengeli beslenmenin yanı sıra multivitamin ve mineral desteği gerekli olabilir.  Bu amaçla doktorunuza danışabilirsiniz.     Egzersiz     Kas kitlenizi korumak ve metabolizmanızı hızlandırmak için mutlaka ameliyattan 1 ay sonra egzersize başlamalısınız.