İşte Bu Doktor İndir

Tummy tuck nedir ?

 

Abdominoplasti olarak da bilinen karın germe, karnın şeklini ve görünümünü iyileştirmek için yapılan kozmetik cerrahi bir prosedürdür.

 

Tummy tuck işlemi nasıl yapılır ?

 

Karın germe ameliyatı sırasında karın bölgesindeki fazla deri ve yağlar alınır. Karın bölgesindeki bağ dokusu (fasya) da genellikle dikişlerle sıkılaştırılır. Bu sıkılaştırma işlemine pilikasyon denir. Kalan cilt daha sonra daha gergin bir görünüm oluşturmak için yeniden konumlandırılır.

 

 

Tummy tuck’ta amaç nedir ?

 

Göbek deliğinizin çevresinde aşırı yağ, deri veya zayıf bir alt karın duvarı varsa, karın germe işlemini tercih edebilirsiniz. Bir karın germe vücut imajınızı da değiştirip iyileştirecektir.

 

Tummy tuck kimlere yapılır ?

 

Kilo alıp vermiş ya da bariatrik cerrahi ile zayıflamış hastalara,  

Gebelik sonrası karın bölgesinde sarkması olan hastalara,

Yaşlanma ile beraber oluşan sarkıklıkları olan hastalara,

Doğal vücut tipinde trunkal yağ birikimi olan hastalara,

Çeşitli sebeplerle göbek deliğinin altındaki alt karın bölgesindeki çatlakları ve fazla derisi olan hastalara işlem yapılmalıdır.

 

Tummy tuck işleminin üstünlükleri nelerdir ?

 

Karın germe ameliyatında gevşek fazla deri ve yağı alınabilir ve zayıf fasyayı sıkılaştırılır. Karın germe işleminde ayrıca göbek deliğinin altındaki alt karın bölgesindeki çatlaklar ve fazla deri de alınabilir. Ancak karın germe bu bölgenin dışındaki çatlakları düzeltmez.

Daha önce sezaryen ameliyatı olduysanız, plastik cerrahınız mevcut sezaryen izinizi karın germe izinize dahil edebilir.

Karın germe, meme ameliyatı gibi diğer vücut şekillendirici kozmetik prosedürlerle birlikte de yapılabilir. Karnınızdaki yağları aldırdıysanız (liposuction), karın germe işlemine karar verebilirsiniz çünkü liposuction derinin hemen altındaki dokuyu ve yağı alır, ancak fazla deriyi çıkarmaz.

 

 

 

Tummy tuck kimlere yapılmaz ?

 

Diyet ya da bariatrik cerrahi sonrası kilo vermesi devam eden hastalara,

İleride hamileliği düşünen hastalara,

Kalp hastalığı veya diyabet gibi ciddi bir kronik rahatsızlığı olan hastalara,

30'dan büyük  vücut kitle indeksine (BMI) sahip hastalara,

Sigara içen hastalara,

Önemli yara izine neden olan daha önce karın ameliyatı geçiren hastalara ameliyat planlaması yapmamak gerekir.

 

Tummy tuck ameliyatının riskleri nelerdir ?

 

Derinin altında sıvı birikmesi (seroma) olabilir.

Ameliyattan sonra cerrahi alana bırakılan drenaj tüpleri, fazla sıvı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca ameliyattan sonra bir iğne ve şırınga kullanarak sıvıyı alabilir.

 

Zayıf yara iyileşmesi olabilir.

Bazen kesi hattı boyunca kötü iyileşme veya  iz genişleyebilir. Enfeksiyonu önlemek için ameliyat sırasında ve sonrasında size antibiyotik verilebilir.

Yara izi olur.

Karın germe ameliyatındaki kesi izi kalıcıdır, ancak genellikle kolayca gizlenebilen bikini çizgisi boyunca yerleştirilir. İz uzunluğu ve görünürlüğü kişiden kişiye değişir.

Doku hasarı olabilir.

Karın germe sırasında, karın bölgesindeki derinin altındaki yağ dokusu hasar görebilir veya ölebilir. Sigara içmek doku hasarı riskini artırır. Alanın büyüklüğüne bağlı olarak doku kendi kendine iyileşebilir veya cerrahi bir müdahale prosedürü gerektirebilir.

Hissizlik ya da az hissetme oluşabilir.

Karın germe sırasında, karın dokularınızın yeniden konumlandırılması karın bölgesindeki ve nadiren üst uyluklardaki sinirleri etkileyebilir. Muhtemelen bir miktar azalmış his veya uyuşukluk hissedilebilir. Bu genellikle işlemden sonraki aylarda azalır.

Diğer tüm büyük ameliyatlar gibi, karın germe ameliyatı da kanama, enfeksiyon ve anestezinin olumsuz risklerini taşır.

 

Ameliyat öncesi ?

 

Hastanın tıbbi geçmişi gözden geçirilir, hastanın kullandığı ilaçlar ile ilgili bilgi alınır.

İlaç allerjisi öyküsü sorgulanır.

Hasta ayrıntılı muayene edilir, ayrıca tıbbi kayıtlar için karnın fotoğraflarını çekilir.

Hastanın beklentisi ve ameliyatın muhtemel sonuçları tartışılır. Muhtemel yara izi hastaya tarif edilir.

Sigara içmek ciltteki kan akışını azaltır ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Ayrıca sigara içmek doku hasarı riskini artırır. Hasta sigara içiyorsa, doktoru ameliyattan önce ve iyileşme sırasında sigarayı bırakmayı önerecektir.

Kanamayı artırabilecek aspirin, anti-enflamatuar ilaçlar ve bitkisel takviyeler kullanılmamalıdır.

 

Hasta aşırı kiloluysa, doktor işlemden önce kilo verilmesini önerecektir. İşlemden sonra önemli kilo kaybı, sonuçları etkileyebilir.

 

Hasta ameliyattan ne beklemeli ?

 

Karın germe işlemi, bir hastanede ya da bir cerrahi tesiste yapılır. Karın germe genel anestezi altında olur. (bu da sizi tamamen bilinçsiz hale getirir)

Tipik karın germe sırasında plastik cerrah, göbek deliği ile kasık kılları arasındaki derinin ve yağın çoğunu yatay, oval veya eliptik bir şekilde çıkarmak için kesiler yapar. Daha sonra karın kaslarının üzerinde bulunan bağ dokusu (fasya) kalıcı dikişlerle sıkılaştırılır.

Çıkarılan fazla deri miktarı ve prosedürün türü, kesiğin şeklini ve uzunluğunu belirleyecektir. Kasık kıllarının üstündeki kesi birbirine dikilecek ve bikini çizgisi içindeki doğal kıvrım boyunca uzanan bir iz oluşacaktır.

Plastik cerrah ayrıca göbek deliğinim etrafındaki deriyi yeniden konumlandıracaktır. Göbek deliği küçük bir kesiden dışarı çıkarılacak ve normal pozisyonunda dikilecektir.

İşlem sırasında enfeksiyonu önlemek için bir antibiyotik verilebilir.

Prosedür tipik olarak yaklaşık iki ila üç saat sürer.

 

Ameliyat sonrası ?

 

Karın germe işleminden sonra, karın kesisi ve göbek deliği muhtemelen cerrahi pansumanla kapatılacaktır. Fazla kan veya sıvıyı boşaltmak için kesi yeri boyunca ince tüpler yerleştirilir.

Sağlık ekibi üyeleri, tromboemboli (pıhtı atması) oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için karın germe işleminden sonraki ilk gün hastanın erkenden mobilize olmasına yardımcı olurlar.  

Muhtemelen ağrı kesici ilaç verilecektir.

Ameliyat bölgesinde şişlik olması normaldir.

Drenler ameliyattan sonra birkaç gün yerinde bırakılabilir. Drenler yerinde olduğu sürece antibiyotik kullanmaya devam edilir.

Cerrah, karın germe işleminden sonra kısa bir süre için kan sulandırıcı bir ilaç da verebilir.

Karın germe işleminden sonra yaklaşık altı hafta boyunca hastaya bir karın giysisi (karın bağı) giydirilir. Bu, sıvı birikmesini önlemeye yardımcı olur ve hasta iyileşirken karın desteği sağlar. Ayrıca, insizyon alanlarının açılmasını önlemek için kesi hattını zorlayan pozisyonlardan (örneğin belin hızla bükülmesi gibi) kaçınılması gerekir.

 

Sağlıklı günler dilerim. ..