Travma sonrası stres bozukluğu kişiyi aşırı korkutan,çaresizlik yaratan, çoğu kez olağan dışı ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen olayların tetiklediği bir ruhsal travma ya da ruh sağlığı durumudur. Deprem sel yangın gibi doğal afetler, savaş ve istismar gibi insan kaynaklı travmalar, beklenmedik yas süreci gibi travmatik olaylar birey de ruhsal travmaya yol açabilir. Bu tür travmatik olayları yaşayan ya da onlardan etkilenen çoğu insan, geçici olarak şartlara ve çevrelerine uyum sağlamak da ve durumla başa çıkmakta zorluk çekebilirler. Bireyler genellikle zaman içerisinde ve kendilerine yapılacak iyi bir bakımla, daha iyi hale gelebilirler. Ancak bu zorlanma belirtileri kötüleşirse, aylarca hatta yıllarca sürerse ve bireyin günlük işleyişine müdahale ederse, travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir.
Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?
Yaşanan olayı sürekli anımsama ve üzerinde sıkıntılı biçimde düşünme,
Olayla ilgili yer, kişi ve benzeri hatırlatıcılardan uzak durmaya çalışma,
En ufak uyaranla tetiklenen gerginlik hali,
Uyku bozuklukları, kabuslar.
Arkadaşlarına ve sevdiklerine yabancılaşma .
Kendine ya da başkalarına yönelik öfkelenme, suçlama, üzüntü ya da utanma gibi olumsuz duygular travma sonrası stres bozukluğunun başlıca belirtileri arasındadır.
Psikolojik tedaviler:
Bu tedavide kişinin belirtilerinin sürmesine neden olan hatalı düşüncelerinin sağlıklı düşüncelerle değiştirilmesi amaçlanır. Ayrıca korku nedeniyle kaçındığı durumların üstüne gitmesi sağlanarak bu durumlarda yaşadığı korkunun azaltılması sağlanır. Bu bir zaman ve süreç içerisinde gelişir. Tedavi yönteminde ki en kritik nokta sosyal destektir. Ailenin arkadaşlarının olması, bir gruba ait olma ya da travma geçirmiş kişilerin yargısız olarak korkularını ve travma anılarını dinlemesi ve böylece bir yere ait olduğunu hissetme ve diğerlerinin yardım etmek istediğini bilme, hissedilen acıyı azaltır ve post travmatik stresle travma sonrası stres bozukluğu arasındaki farkı yaratır.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri