İşte Bu Doktor İndir

Merhaba;

Tssb açılımı travma sonrası stres bozukluğudur. Travma , kişinin birebir yaşadığı doğal yollarla gerçekleşen doğal afetler olabildiği gibi kasti ve bilinçli şekilde insan tarafından yapılan olumsuz durumlar ( taciz, istismar, psikolojik ve fiziksel şiddet , mobbing) gibi durumları da kapsayan geniş bir yelpaze olarak düşünülmesi gereken bir kavramdır.

Travma birincil bir şekilde yani doğdudan kişinin bir yaşadığı durumda olabilir , ikincil bir travma olarak yani travmatik duruma yakından şahit olmak da kişide travma etkisi yaratabilmektedir. DSM ye göre travmatik belirtiler arasında en göze çarpan ve en sık yaşanan belirtiler; flashback dediğimiz travmatik anıyı hatırkatan uyaranlar, kişiler ve nesneleri sürekli geçmişe dönük bir şekilde hatırlama hatta yeniden deneyimleme hissi yaşamaktır. suçluluk hissi , değersilik hissi travma yaşayan kişilerde sıklıkla hissedilen duygulardır. özellikle suçluluk duygusu duruma eşlik ediyorsa travmatik kişi olaydan daha fazla etkilenmekte ve baş etmekte zorlanmaktadır. uyku bozukluklar ( özellikle uykudan kaçma ) , yeme bozuklukları , kişilerarası ilişkilerin bozulması , depresyon ve diğer psikiyatrik bozukluklar sıklıkla travmaya eşlik etmektedir. Travma sadece etkilenen kişiyi değil etkilenen kişinin çevresini de etkilemektedir. Başka insanlara güven problemleri , dikkat eksikleri , zevk ve ilgi kaybı sıklıkla yaşanabilmektedir. 

Travmatik durumdan etkilenme derecesi kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Travmanın şiddeti , süresi , kim tarafından gerçekleştirildiği , travmatik durumun şiddetini etkileyen faktörler arasındadır. Doğal afet, sel gibi durumlarda geçici olarak en fazla 1 ay süren geçici travmatik semptomlar gösterebiliriz. eğer 1 aydan fazla sürüyorsa psikolojik destek almanız gerekmektedir.

Travma kişinin ruhunu ve bedenini ele geçirmektedir. Travma tedavisinde sistematik duyarsızlaştırma , maruz bırakma ve görsel imajinasyon teknikleri ile kişiyi strese sokan , tedirgin eden , korkutan travmatik uyaranlara karşı tolere etmesine ve duyarsızlaşması tedavi hedefleridir.