Hayatın günlük akışı içerisinde, kişinin beklemediği bir anda, aniden meydana gelen, korku, dehşet, çaresizlik, endişe gibi duygular yaşatan, yaşamımızı alt üst eden olaylara travmatik olaylar diyoruz. Hayatımızın çocukluktan erişkinliğe uzanan yaşantısında, bizim baş edebileceğimizin ötesinde etki yaratan olayların pek çoğunun travmatik sonuçlar doğurduğunu görebiliriz.
Travmalar, yaşadığımız karmaşık duyguların dışında, depresyon, kaygı bozukluğu ve psikosomatik bozukluklara de sebep olabilir.
Yaşanan travmatik bir olayın ardından öfke, pişmanlık, karamsarlık, suçluluk, çaresizlik gibi hissedilen duygular ve yaşanan psikolojik sıkıntılar anormal bir olaya karşı verdiğimiz normal tepkilerdir. Ancak; “uyku ve yeme bozukluğu, günlük rutin işlere odaklanamama, karar verme güçlüğü, kolay sinirlenme, ani ağlama krizleri, duygusal anlamda hissizleşme, olayla ilgili sürekli canlanan anılar veya kabuslar, travma ile ilgili olayları hatırlamada zorluk, travmayla ilgili konularla yüzleşememe” gibi belirtileri bir aydan uzun süredir hissediyorsak ve yaşamımızı eskisi gibi yürütemediğimizi düşünüyorsak profesyonel bir yardım almayı düşünmemiz gerekir.