İşte Bu Doktor İndir

Hepimizin ilişkiden beklentisi sevgi, saygı, mutluluk ve huzur gibi olumlu duygulardır. İlişkiler bazen bizi olumlu yönde etkiler, bazen ise bize zarar verir. Bize zarar veren ilişkilere toksik ilişki denmektedir.

Toksik ilişkide kişi bir adım ileri gidemez, sürekli yerinde sayar, kendini özel hissetmez aksine hep kötüdür. İlişki öyle bir hal alır ki bir süre sonra kişinin sağlığını, sosyal hayatını hatta belki psikolojisini de kötü etkilemeye başlar.

Toksik ilişkinin bazı özellikleri vardır. Bunlardan ilki sürekli temkinli davranmaktır. Kişi partnerine bir şey söylemekte çekinir, bunun üzerinde saatlerce düşünür, herhangi bir şey yaparken korkar.

Kişi sürekli partnerine açıklama yapma zorunluluğu hisseder. Kendi gibi davranmaktan çekinir, partnerinin istediği kişi gibi davranır. Kendini tanıyamaz hale gelir. Çünkü ilişki için kendini feda etmiştir.

İstemediği şeyleri yapmaya zorlanır. Fiziksel ya da sözlü şiddete maruz kalır. Kendi mutluluğunun bir önemi kalmamıştır, önemli olan partnerinin mutluluğudur. Sürekli değersiz  ve önemsiz hisseder. Partneri tarafından sürekli denetlenir, kontrol edilir. Her durumda acımasızca eleştirilir. 

Partneriyle birlikteyken negatif enerjiyle doludur. Bir süre sonra çevresindeki insanlara karşı da hırçınlaşmaya başlar. İlişki hayata neşe katmalı, iyi hissettirmelidir. Ama toksik ilişkide tam tersi bir durum söz konusudur.

İlişkide kendisine saygı duyulmaz, güven bağı kalmamıştır, iletişim problemleri had safhadadır. İlişki tek taraflı yaşanmaya başlamıştır, ilişki taraflardan birine hiçbir şey katmıyordur.

Başarı ve zaferleri kutlanmaz, partneri tarafından küçümsenir. Bunun nedeni partnerinin kendisi dışında birinin ön planda olmasından rahatsızlık duymasıdır. Partneri kendisini sosyal çevresinden izole etmeye çalışır. Hayatında sadece kendisi olsun ister, hareketlerini kısıtlar.

Devamlı aynı tartışma konuları gündeme gelir, hiçbir sorun çözüme kavuşturulmaz, ilişki olduğu yerde kalır, bir adım ileri gitmez. Birliktelik, iki tarafın da keyif aldığı, onları ileriye taşıyan bir durumdur. Eğer taraflardan biri sürekli aşağı çekiliyor, gelişimi engelleniyorsa bu ilişki için toksik bir ilişki diyebiliriz.

Bu durumlara maruz kalan birey, ilişkisini gözden geçirmelidir. İlişkinin toksik olup olmadığı belirlenmelidir ve ilişkinin gerçekten düzeltilip düzeltilemeyeceğine karar verilmelidir. Eğer düzeltilemeyecek gibiyse uzaklaşmaya istekli olunmalıdır.

İlişkinin kendisini zehirlediğini fark ettiği takdirde birey, değişime ilk adımı atmış demektir.

Toksik ilişkiden kurtulmak isteyen birey öncelikle kendisini ilişkide tutan sebepleri, ilişkiden beklentilerini, önceki ilişkilerini, sevgi ve ilgiye yüklediği anlamı ele almalıdır.

Partneri ile ilişkilerindeki sorunlar hakkında konuşmalı, yanlış gördüğü yönleri kendisine açıklamalı, devam etmeyi düşünmüyorsa  ilişkiyi sonlandırmak istediğini kendisine söylemelidir.

Mutluluğu yalnızca partnere bağlamamak gerekir. Kişi sevildiğini, kendine yetebildiğini, değerli olduğunu iç konuşmalarıyla kendine hatırlatmalıdır.

Toksik ilişkiyi bitiren birey, gerektiği takdirde yardım almaktan kaçınmamalıdır. Arkadaşlarıyla bu konuyu konuşabilmelidir.

Eğer siz de ilişkinizin toksik  bir ilişki olduğunu düşünüyor ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız psikolojik destek alabilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.