Şüphesiz sosyal varlıklarız ve son zamanlarda arkadaşlık mutluluğa giden yolda temel etkenlerden biri olarak tanınmaya başlandı. Sevmek, sevilmek ve değer görmek bizim en temel ihtiyaçlarımızdan bazıları. Sosyal bağlantılar zihinsel ve fiziksel sağlığımızı önemli ölçüde geliştirebilir, daha sağlıklı davranışlar için bize rehberlik edebilir ve yaşamlarımızı önemli ölçüde uzatabilir. Fakat tersi de mümkün.
Kişisel güvensizlikleriniz olduğu sürece, sağlıksız arkadaşlıklarınız da olacaktır. Ne kadar güvensizseniz, sahte arkadaşlıklara daha fazla tolerans gösterme olasılığınız o kadar fazladır. Bu güvensizlikler; yalnızlık korkusu, özgüven eksikliği ve çeşitli kişilik bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir.
Toksik arkadaşlar, hasara neden olmak için çok sayıda yönteme sahiptir: eleştiri, rekabet, aldatma, dışlama, dedikodu, zorbalık, kızgınlık, manipülasyon, tutarsızlık. Genellikle davranışları iyi maskelenir, zararsız, hatta kibar ve özenli görünen istekli konuşmalar yaparlar. O kadar iyi gizlenmiş olabilir ki, altında yatan nedenleri anlamak mümkün olmayabilir.
Bazı dostluklar bizi yapmamamız gereken davranışlara teşvik ettikleri için kötüdür. Hepimiz bir seviyede akran baskısına duyarlıyız ve bu bizi riskli durumlara veya tehlikeli davranışlara götürebilir. Birçok kişinin sigaraya başlama hikayesi bu şekilde olur. Bazen başkalarının etkisi size bir kendini geliştirme, ispatlama yolu şeklinde görünebilir ve bu rüyanın peşinden sürüklenirsiniz.
Ancak bu insanlardan uzak durmak sağlığınız ve mutluluğunuz için çok önemlidir. Araştırmalar toksik ilişkilerin vücudumuza ciddi zararlar verebileceğini göstermektedir. Olumlu ilişkiler, tatminkarlık ve olumlu duyguları uyarıp, hormonları salmamıza neden olduğu gibi, olumsuz ilişkiler daha yüksek tansiyon, anksiyete, düşük bağışıklık, depresyon, sindirim sorunları gibi koşullara maruz kalmamıza neden olur. Uzun dönemde hasar daha ciddi boyutlara gelebilir; kötü bir evlilik, diğer ilişkilerde bozulmalar, aile içinde anlaşmazlık…
Bir arkadaşınızla kendinizi güvende hissetmediğinizi farkettiğinizde, "Neden hala bu kişiyle arkadaşım?" diye sormanın zamanı geldi demektir.
Bunu beraber vakit geçirdikten sonra birkaç soruyla kendinize sorarak anlamanız mümkün; “Rahatlamış hissediyor muyum?”, “Cesaretlenmiş hissediyor muyum?”, “Şu anda değerli hissediyor muyum?” Bu soruları kendinize sorun ve mutluluk seviyenizi 10 üzerinden değerlendirin.
Unutmayın ki herkes kötü bir gün geçirebilir. Fakat eğer bir arkadaşınız sürekli olarak sizi depresif, hayal kırıklığına uğramış ve değersiz hissettiriyorsa testten başarısız oldukları anlamına gelir.
Hayat bu depresif ilişkilerle vakit kaybetmek için çok kısa. Dünya arkadaş olmak için gerçek, şefkatli ve canlandırıcı insanlarla doludur.
Mümkün olduğunca çoğunu bulun, onlarla bağlantı kurun. Mutluluk ve sağlık keyif aldıkça çoğalır.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri