Diyabet iki farklı türde gözlemlenebilmektedir.
Tip 1 Diyabet’te vücutta insülin üretilemez, hasta kişinin bağışıklık sistemi pankreas hücrelerine saldırarak onları yok eder. Genelde çocuklarda ve gençlerde görülür fakat ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Tip 1 Diyabet hastaları her gün insülin kullanmak zorundadırlar. Tip 2 Diyabet genelde ileri ve orta yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Vücutta yeterli insülin üretilemez veya üretilen insülin düzgün kullanılamaz. Tip 2 Diyabet hastalarında ilaç tedavisi ve cerrahi işlemler uygulanabilmektedir.
Diyabet Hastalığı Belirtileri
Çok su içme eğilimindeyseniz ve sık idrara çıkıyorsanız, çok su tüketmenize rağmen ağzınızda kuruluk hissediyorsanız vücudunuzu dikkatle dinlemenizi tavsiye ederiz zira bunlar en sık gözlemlenen belirtilerdir. Ciltte kuruluk, açılan yaraların iyileşme süresinin normalden çok uzun olması, ellerde ve ayaklarda görülen uyuşma ve hissizlikte diyabetin belirtileri arasındadır.
Metabolik Sendrom
- Bel çevresinin erkeklerde >102 cm, bayanlarda >88 cm olması
- Trigliserid düzeyinin kanda 150 mg/dl veya üzerinde olması
- LDL kolesterolün erkeklerde 40 mg/dl, bayanlarda 50 mg/dl altında olması
- Yüksek tansiyon(>130/>85 mmHg)
- Yüksek kan şekeri(>110 mg/dl)
Yukarıdaki kriterlerin en az 3 tanesine sahip olan bir kişide metabolik sendrom olduğu kabul edilir.
Metabolik cerrahi ameliyatı olmak için kilolu mu olmak gerekir ?
Bu sorunun çok net cevabı “Hayır”dır. Yapılan işlem obezite cerrahisi değil, metabolik cerrahidir. Ameliyat kararı hastalarımızın kilolarından bağımsız olarak, insülin rezervine bakılarak verilir. Vücutta yeteri kadar insülin üretilmesi, ameliyat için gereklidir. Kilo fazlalığı, yalnızca ameliyat çeşidini belirler.
Tip 2 diyabet ameliyatının uygulanabilmesi için kişinin hastalığa ne zamandır sahip olduğu, hastalığın derecesi ve genel sağlık durumu incelenip ameliyat hakkında karar verilebilmektedir. Metabolik cerrahi Tip 1 diyabet hastalarına uygulanamamaktadır. Tip 2 diyabet hastalarında da operasyona uygunluklarına uzman hekim tarafından yapılan incelemelerin ardından karar verilmektedir. Hastalığın başladığı yaş, uygulanan ilaç tedavisi, vücudun insülin rezervi gibi pek çok faktör dikkate alınarak inceleme yapılmaktadır.
Bu ameliyat şişmanlık ameliyatları gibi laparoskopik yani kapalı olarak yapılabilmektedir. Genel anestezi altında yapılmaktadır.
Ameliyat sonrasında her şey yolunda giderse birinci gün su içmeye başlamaktalar 2. veya 3. gün sulu gıdalara geçilmektedir. Ekstra bir sorun olmazsa 3 veya 4. gün arasında taburcu edilmektedir.
Ameliyatın ardından uzman hekimin hazırladığı beslenme planı uygulanarak hasta normal düzenine dönüş sağlayabilmektedir. Sıvı beslenmeyle başlanarak altı aylık bir periyot sonunda rutin yeme düzenine devam edilir.
Bu ameliyatla şeker hastaları hem şeker hastalığından, hem fazla kilolarından hem de şeker hastalığının sebep olduğu diğer hastalıklardan büyük bir olasılıkla kurtulabilmektedir.
Bu ameliyattan sonra şeker hastalığından ne ölçüde kurtulabilirsiniz ve daha sonrasında şeker hastalığı tekrar edebilir mi?
Tip 2 şeker hastasının pankreas rezervi tükenmemişse %90’ın üzerinde şeker hastalığından kurtulabilmektedir. Bu ameliyatın yapıldığı hastaların yaklaşık 5 yıllık takipleri sonucunda şeker hastalığının tekrar etmediği gösterilmiştir.
Metabolik Cerrahi (Şeker hastalığı ameliyatı) ile nasıl bir sonuç elde edilir?
Şeker haplarının ve insülin iğnelerinin tam olarak bırakılması ya da azaltılması.
Kan şekerinin yüksek seyretmesi nedeniyle karşılaşacağınız göz, böbrek, nörolojik problemler, kalp ve damar sorunlarınıdan da kurtulabilir ya da en aza indirilir.
Şeker hastalığının yanında var olan şişmanlık, tansiyon yüksekliği, uyku apnesi, kolesterol yüksekliği koroner arter hastalığı ve polikistik over sendromu gibi çoğu hastalıklardan da kurtulabilirler.