Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2018 raporuna göre, yaklaşık 8 milyar kişinin yaşadığı dünyamızda 821 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Düşünsenize her 9 kişiden 1 i aç! Ve rapora göre durum git gide kötüleşiyor.
Özellikle gelişmiş ülkelere baktığımızda durum tam tersi, her yıl üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor. Dünyadaki gıda israfını yok etmeye başlayarak açlıkla mücadele de büyük bir yol katedebiliriz.
FAO ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) öncülüğünde Gıda israfının önlenmesi, herkesin güvenilir gıdaya ulaşabilmesi, yoksulluğun ortadan kaldırılması, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılabilmesi için ‘Sürdürülebilir Beslenme ve Gıda Güvenliği’ kampanyası başlatılmıştır.
Sürdürülebilir Beslenme Nedir? Sürdürülebilirlik, FAO sürdürülebilir beslenmeyi; besleyici, güvenli, sağlıklı, ekosistemi koruyucu, ulaşılabilir, adil, ekonomik olarak erişilebilir, doğal kaynaklı yaşam biçimi olarak tanımlamıştır.
Sürdürülebilir Beslenme İlkeleri:
Satın aldığınız besinleri doğru koşullarda saklayın.
Besinleri israf etmeyin.
Besinlerin sularını, sap,yaprak ve çiçek gibi tüketilebilen her kısmını değerlendirin.
Mevsiminde beslenin. Meyvelerin ve sebzelerin mevsimlerine dikkat ederek tüketin.
Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye dikkat edin.
Yerel besinleri tüketmeye özen gösterin.
Hayvansal protein kaynakları yerine bitkisel protein kaynakları tercih edin.
Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri ve hayvansal yağ kaynağı tüketimini azaltın.
Tam tahıllı besinlerin, baklagillerin ve ceviz, badem gibi yağlı tohumları tercih edin.
Şeker, yağ ve tuz içeren paketlenmiş gıdaların tüketim sıklığını azaltın.
Plastik, ambalaj ve poşet yerine cam, çelik, kumaş, bambu malzemeler kullanmaya özen gösterin.
Yeterli ve dengeli beslenin.
İdeal vücut ağırlığınızı koruyun.
Alışveriş listesi oluşturun ve tok karnına alışverişe çıkın.