Çok eski zamanlarda özellikle dini açıdan yapılan sünnet operasyonu, teknoloji ve tıp ilerledikçe daha yaygın hale gelmiştir. Bu gelişmelerle beraber her alanda olduğu gibi tıp alanında da ilerleyen süreçte sünnetin yaygın olduğu ülkelerde kanunen yaptırımlarda getirilmiştir. Bu yaptırımlarla sünnet işlemini yapacak kişilerin uzmanlığı ile ilgili belirli şartların ve koşulların oluşmuş olması gerekmektedir. Bu yazımıda sünnet nedir, sünnet nasıl yapılır ve bu işlemin faydaları nedir sorularını cevaplıyoruz.
Sünnet Nedir?
Sünnet, penisin uç kısmında idrar çıkış deliğini kapatan ve baş kısmında boşluk oluşturulan cildin kesilerek ayrıştırma işlemine verilen addır. Sünnet çeşitli sağlık faydalarından dolayı yapılması gereken bir işlemdir.
Özellikle dinlerde şart olarak uygulanan sünnet işlemi, eski tarihlerden bu yana tıbbi ve pratik faydaları fark edilerek yaygın hale gelmiştir. Dünya genelinde her 6 erkekten 1’nin sünnet olmuştur. Geleneksel olmasının yanı sıra sağlıkla ve cinsel yaşamla doğrudan ilgilidir.
Sünnet, idrar yolları enfeksiyonunu azaltması ile beraber pek çok faydası olmasıyla tıbben zorunlu değildir. Doğru yöntemlerle yapılması gereken bu işlem hijyen açısından da yararlıdır. Sünnet yapılırken uygun koşulların olması ve deneyimli uzmanlar tarafından yapılması dikkat edilmesi gereken noktalardandır.
Sünnet Nasıl Yapılır?
Sünnet yapılmasının birkaç yöntemi vardır. En yaygın kullanılan sünnet yöntemi klasik sünnet olarak da bilinen cerrahi sünnet işlemidir. Çünkü bu şekilde yapılan sünnet işlemleri hem güvenilirdir hem de yan etkileri az görülür.
Diğer sünnet yapma yöntemi; klempli sünnet, klipsli sünnet ya da yüzüklü sünnet olarak bilinen işlemdir. Sünnette klips uygulamaları penis ucunu koruyarak takılan bir alet ile sünnet derisinin ezilmesi prensibine dayanır. Bu ezilen derinin sınırdan kesilmesi ve kalan sınırın kanama kontrolü sonrası dikilmesi işlemidir. Bazı sünnet klempleri bir süre peniste kalır. Ezilen cilt hattında doku devamlılığı sağlandıktan sonra çıkartılır.
Sünnet Faydaları Nedir?
Sünnet işleminin nedenleri ve sünnetin faydaları aşağıdaki gibidir.
- Sünnet derisinin ağzı dar olduğu durumlarda, idrar yapma güçlüğü ve arkasından enfeksiyon görülebilir. Daha ileri dönemlerde ise tıkanıklığa bağlı yukarı idrar yollarında önemli sorunlar ortaya çıkabilir. Sünnet yapılarak bu darlık giderilebilir.
- Sünnet, derinin altındaki bakteri birikimini ve çoğalmasını engeller. Bu sayede idrar yolları enfeksiyonunu 10 kat azaltır.
- Penis kanseri ve rahim ağzı kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçişini (örneğin AIDS gibi) önlemektedir.
- Sünnetli kişilerin partnerlerinde serviks kanseri riskinin azaldığı ileri sürülmektedir.