Stresimizi Nasıl Yönetebiliriz?
Stres gün içinde maruz kalabildiğimiz psikolojik ve fizyolojik baskı uyandıran ve bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir. Aynı zamanda çevremize verdiğimiz tepkidir. Yaşamsal olarak devam etmemizi sağlar. Stresin belli bir seviyede olması gerekmektedir çünkü hayat enerjisi/motivasyonu sağlar. ‘’Stresi elektrik enerjisi gibi düşünebiliriz yeterli miktarda olursa
bize ışık verir ve karanlığı aydınlatır ama yüksek miktarda olursa bize zarar verebilir (1*). Fazla derecede olması yaşam kalitemizi ve sorumluluklarımızı etkileyebilir. Bu yüzden doğru bir şekilde kontrol etmek gerekmektedir. Stres birçok kaynaktan gelebilir. Fakat 4 ana kategoriye ayrılır.
Stresin Faktörleri
1. Alışılmış ve beklenen olaylar: İlkokuldan mezun olmak, Çalışmak, Evlenmek gibi.Bu olaylar kişisel olarak yaşanmaktadır ve genellikle olumlu sonuçlar oluşturur.
2. Beklenmedik Olaylar: Kaza geçirmek, Birinin ani ölümü, Suç işlemek gibi. Şoketkisi yaratır.
3. Aşamalı Olaylar: Ebeveyn-Çocuk çatışması veya Partner arasındaki problemler,Engelli bireyin bakımını üstlenmek gibi. Bu olaylarda oluşan stres yavaş gelişir ve semptomları kolayca geçmez.
4. Kişisel Özellikten Kaynaklanan Olaylar:
Mükemmeliyetçi olmak, güvensizlik veya özgüven eksikliği gibi. Tüm günlük durumları etkiler. Genellikle endişeli ve kaygılı bir durum yaratır.
Uzun süren stres duygusal veya fiziksel hasar verebilir. Stres hakkında bilgi edinmek yönetmeyi sağlar.
Stresi Nasıl Azaltabilirsiniz?
İlk adımımız tanımak ve anlamak olmalıdır. Stresin sizi nasıl etkilediğini anladıkça, nasıl azaltacağınız hakkında kendi yöntemlerinizi bulabilirsiniz.
- Fiziksel aktivite yapın. Kendinizi gergin veya sinirli hissettiğinizde koşu,yüzme,yürüyüş,yoga gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Fiziksel egzersiz gerginliğinizi azaltır, pozitif olmanızı sağlar.Unutmayın, bedenimiz ve zihnimiz birlikte çalışır
- Stresinizin kaynağını bulun. Çok fazla duygularınızı anlamaya çalışırsanız gözünüzde daha büyür.
- Endişeleriniz başkalarıyla paylaşın. Çevrenizden bir kişiyle paylaşmak farklı açıdan bakmanızı sağlayabilir. Gerekirse bir uzmandan profesyonel destek alın.
- Sınırlarınızın farkında olun. Eğer sorununuzu kontrol edemiyorsanız ve bu durumla savaşmayın. Kabullenin eğer o sorunla yaşarsanız baş edemeyebilirsiniz.
- Kendinize iyi bakın. Yeterince dinlenin, uykunuza dikkat edin ve sağlıklı beslenin. Stresiniz yemek ve uyku konusunda sizi etkiliyorsa doktorunuzdan destek alın. Eğlenin, hobilerinize zaman ayırın.
- Görevlerinizi kontrol edin. Bir ajanda tutun. Günlük yapmanız gereken işlerinizi not alın. Böylelikle görevlerinizi zamanında halledebilirsiniz. Önem sırasına göre sıralamayı unutmayın.
- Her zaman haklı olmakta ısrar etmeyin.
- Çatışmak yerine İşbirlikçi olun. Savaşmak yerine anlamaya çalışın.
- Bir süre uzaklaşın. Gerilim arttığında mola verin. Böylelikle daha akılcı çözümlerde bulunabilirsiniz. Birkaç dakikalığına yan odaya gidebilirsiniz veya kararı daha sonraya erteleyebilirsiniz.
- Sessiz bir sahne yaratın. Kitap okuyabilirsiniz
- Sakinleştirici kullanmayın. İlaçlar sadece ertelemeye yardımcı ve problemi çözemezsiniz.
- Rahatlamaya çalışın. En iyi yöntem içten bir kahkaha atmaktır.
Stresi hayatımızdan tamamen çıkartamayız. Bizim hayat enerjimizin sebebidir. Sadece kontrol altında tutabiliriz. Stresi azaltma yöntemleri de yönetmenizi sağlayacaktır. Tümçabayı gösterdiğiniz halde başa çıkamıyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Kaynakça
1. Walker, D. K. (2001). Stress management.
2. Romano, J. L.
(1992). Psychoeducational interventions for stress management and well‐being. Jour
nal of counseling & development, 71(2), 199-202