İşte Bu Doktor İndir

Spor öncesinde doğru beslenme hem sporun verimini arttırır hem de kas hasarını en aza indirger. Spordan önce tüketilen öğünün yağ ve lif içeriği düşük, protein ve karbonhidrat içeriği orta, sıvı içeriği ise yeterli olmalıdır. Örneğin; muz + yulaf ezmesi + az yağlı yoğurt ideal bir spor öncesi öğünüdür. Eğer ki spora 2-3 saat varsa normal öğün yine düşük yağ ve lifli, orta düzey protein ve karbonhidratlı tercih edilebilir. Spor öncesi protein bar da tüketilebilir. Sıvı alımı ihmal edilmemelidir, yeterli miktarda su içilmelidir.  Spor öncesinde daha önce tüketilmemiş besinler tüketilmemelidir.

 

Spor sonrasında doğru beslenme hem sporun faydasını ortaya çıkarır hem de vücutta iyileşme, toparlamayı sağlar. Kas onarımının sağlanması ve enerji depolarının doldurulması için yeterli ve dengeli bir şekilde protein ve karbonhidrat tüketilmelidir. Spordan 15-60 dakika sonra beslenmek önemlidir. Eğer spordan sonra yemek yenilemeyecek ise ilk 30 dakika içerisinde yoğurt + meyve + yulaf gibi bir ara öğün mutlaka yapılmalıdır. Sporda sıvı kaybı gerçekleşeceğinden su ve mineral suyu içmek kaybedilen sıvıyı yerine koymaya yardımcı olacaktır. Spor esnasında glikojen depoları boşaldığı için spor sonrasında karbonhidrat tüketimi glikojen depolarının tekrar doldurulması için önemlidir. Spor sonrasında öğün olarak ızgara tavuk/köfte/et + pilav/makarna + sebze tüketilebilir. Pilav veya makarna yerine tam tahıllı ekmek, patates tüketilebilir. Bunlar haricinde tatlı patates, balık, süt, yoğurt, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, kinoa, kuru meyve vb. besinler tüketilebilir.

 

Spor öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de abur cubur, hamur işleri, kızartmalar, aşırı yağlı besinler ve paketli gıdalardan uzak durmaktır.