Spiriulina alg olarak tanımlanan bitkiler arasında deniz yosunu sınıfındadır. Özellikle vejetaryen ve vegan bireylerin sık tercih ettiği ciddi besleyici bir besindir. Spirulina platensis'in Aztek uygarlığı döneminden bu yana yiyecek olarak tüketildiği belgelenmiş bir bilgi.
Neden bizim haberimiz yok diyeceksiniz?
Çünkü ülkemizde kullanımı yeni yeni yaygınlaşıyor diyebiliriz. Son zamanlarda ün kazanmasının sebebi ise NASA’nın uzun süreli uzay yolculuklarında kullanım için besleyici niteliği ile spirulina’yı aday göstermesi olmuştur.
Kuru ağırlığının yaklaşık %70’i protein olan spirulina’nın %15’i karbonhidrat ve %6’sı yağlardan oluşuyor. Spirulina’nın içerdiği protein miktarının bu kadar önemli görülmesinin sebebi ise tüm esansiyel aminoasitleri içeriyor olması.
Spirulinanın içerdiği en önemli mikro besinler ise demir, selenyum, b12 ve kalsiyumdur.
Spirulinanın içeriğinde bulunan b12, vücutta kullanılan b12’ye benzeyen pseudo (yalancı) b12 vitaminidir. Bu sebeple spirulinayı b12 ihtiyacını karşılamak için tercih etmek mantıklı değil.
Spirulina karaciğer, sinir sistemi ve böbrek koruyucu etkileri yanında; antitümör, anti kanserojen, antienflamatuvar, antioksidan, hipoglisemik ve hipolipidemik fonksiyonlara sahip olduğu bildirilmektedir. Spirulina takviyesinin açlık kan şekeri seviyesini önemli ölçüde azalttığı bildirilmiştir (Mani et al. 2000). Ayrıca %16 Spurilina içeren besin takviyesi alınmasının kandaki toplam kolesterol, LDL, VLDL ve fosfolipidlerin artışını önemli ölçüde düşürdüğü gösterilmiş. (Ravi et al. 2010).
Peki bunu kullanmalı mıyız?
Spirulina besin değerleri açısından oldukça zengin bir besin. Ama ciddi makro alımı yapmak için oldukça fazla spirulina tüketmek gerekiyor ki bu maliyeti oldukça fazla arttıracaktır. Bu sebeple besleyici özelliği sebebiyle spirulina kullanmak mantıklı değil. Ama tıbbi sebepler dolayısı ile (alerjik rinit, karaciğer yağlanması, kan yağlarının yüksekliği ve diyetin desteklenmesi gibi) spirulina tercihi mantıklı olacaktır.
• Kan kolesterol düzeyleri kullanımı için günde 1 gram,
• Hipertansiyon tedavisine ek olarak günde 3.5 gram,
• Karaciğer yağlanması için ise günde 4 gram, olarak kullanılabilir.