Soya; Avrupa ve Amerika’da en sık alerjik reaksiyona neden olan 8 alerjenden birisidir.
Soyanın günlük pratikte diğer besinlere de katılmaktadır ;
Soya yağı, soya sosu bazı mamalarda, et tavuk ürünlerinde,salatalarda kullanılmaktadır. Ayrıca sebzelerin daha parlak görülmesini sağlamak içinde kullanılmakta
Pastane ürünlerinde, kraker gibi atıştırmalıklarda bulunmakta
Çeşitli farmasötik ve kozmetik endüstri ürünlerinde de yer almaktadır.
Soya alerjisinde görülen belirtiler ;
Deri ( ürtiker, Anjiyoödem atıpik döküntü ), boğaz bölgesinde ödem ( şişlik, öksürük, gıcıklanma ), sindirim sistemi belirtileri ( en sık kusma ) , solunum sistemi ile ilgili ( öksürük, burun akıntısı, hırıltı, hışıltı ) , kardiyovasküler ( hipotansiyon, Aritmi, kalp dolaşım sistemi yetersizliği )
Atıpik dermatit ( ciltte döküntüler )
Eozinofilik gastroenterit ( kusma, yemek borusunda besinlerin takılmagibi mikst reaksiyonlara neden olur.
Proktokolit ( gevşek, sümüksü yapılı içersinde noktasal veya çizgisel kan bulunan dışkılama ), besin ile ilişkili ishal durumu ( FPiES )ve gastroözofageal reflüye neden olur.
Alerjiye neden olabilen soya miktarı 0.001-500 mg arası olabilmektedir.
Soya fasulyesinin ısırılarak alerjisi azalmaz. Ancak ; Haşlama veya mikrodalga fırında ısıtıldığında alerjik etkisi kaybolmaktadır.