Skolyoz Belirtileri, Skolyoz Erken Tanısı, Kendi çocuğumu nasıl muayene edebilirim?
Skolyoz, özellikle erken evrelerde fark edilmesi zor olabilir.
Skolyozun aile veya arkadaşlar tarafından veya hastanın kendisi tarafından fark edilmesi için bazı tipik görsel belirtiler ortaya çıkması gerekir. Maalesef bu görsel bulgular ortaya çıkmadan skolyoz muhtemelen ilerlemiştir. Erken teşhisin tedavi de çok önemli olduğunu düşündüğümüzde skolyoz belirtilerinin herkes tarafından bilinmesi, çocuğun anne veya baba tarafından muayene edilmesi önemli olacaktır.
Skolyozun belirti ve bulguları nelerdir?
Skolyoz muayenesi hastayı hem önden hem arkadan hem de her iki yandan bakılarak muayene ederek yapılır. Temel bulgular, arkadan bakıldığında, sırt bölgesindeki tipik bulgular ile ortaya çıkar.
* Bir omuz diğerinden yüksekte olabilir.
* Bir kürek kemiği diğer kürek kemiğinden yüksekte veya daha belirgin olabilir.
* Kollar yanda sarkık halde dururken, dirsekler ile vücut arasındaki uzaklık hem eşit değildir hem de şekil olarak asimetriktir.
* Leğen kemikleri (kalça) yükseklik olarak eşit değildir. Bir kalça diğerine göre daha yüksek veya daha çıkıntılı yani belirgin olabilir.
* Her iki kalça orta noktası (kuyruk sokumu), bel ve baş arkadan bakıldığından aynı hizadadır. Skolyozu olan çocuklarda baş orta hatta değildir. Gövde sağa veya sola kayık veya eğik olarak durur.
* Önden muayene sırasında yine omuz denge bozukluğu, kalçaların eşit seviyede olmama durumu tespit edilebilir. Ayrıca önden bakıldığın herhangi bir göğüs şekil bozukluğu skolyoz açısından uyarıcı olmalıdır
* Adam's Öne Eğilme Testi: Dünyada skolyoz taramasında en sık uygulanan testlerden biridir.
Çocuk öne doğru eğildiğinde sırtında gizli olan göğüs kafesindeki asimetrinin (yükseklik farkı, çıkıntılı şekil, bombe yani hump - hörgüç) daha belirgin hale gelmesi üzerine kurulu testtir. Çocuk öne eğili pozisyonda iken bazen bu deformiteler gözle tespit edilemez. Bu hastaları tespit etmek için skolyometre denilen gövdedeki dönüklüğü (rotasyon) tespit eden cihaz kullanılır. 5 derecen fazla tespit edilen eğrilik durumunda hastaya röntgen çekilmelidir.
Yandan bakıldığında, normal sırt kamburluğunun genellikle düzleştiği görülür. Bu durumda normalde yandan bakıldığından gözükmeyen orta sırt çukuru gözükmeye başlar. Bir tarafta omuz kürek kemiği çok belirginken diğeri daha siliktir.
Çok geç kalmış hastalarda sırt ve bel bölgesindeki eğrilikler direk görünür hale gelmiştir. Hastaya bu gözle de bakmak, bulguları veya şüpheleri küçümsemeden kaçınmak önemlidir.
Resim 1. Bir omuz diğerinden yüksekte olabilir. Önden muayene sırasında yine omuz denge bozukluğu, kalçaların eşit seviyede olmama durumu tespit edilebilir. Ayrıca önden bakıldığın herhangi bir göğüs şekil bozukluğu skolyoz açısından uyarıcı olmalıdır