İnsülin pankreasınız tarafından salgılanan ve birçok bedensel süreci kontrol eden önemli bir hormondur. Başlıca rolü, kan dolaşımınızdaki besin miktarını düzenlemek ve kan şekeri dengesini sağlamaktır.
Karbonhidrat içeren bir yemek yediğinizde, kan dolaşımınızdaki kan şekeri miktarı artar. Pankreasınızdaki hücreler bu artışı algılar ve kanınıza insülin salgılar. İnsülin daha sonra kan dolaşımınızda dolaşarak hücrelerinize kanınızdan şeker almalarını söyler. Bu süreç, kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olur.
Bununla birlikte, hücreler bazen insüline doğru şekilde yanıt vermeyi durdurur. Buna insülin direnci denir.
Bu durumda pankreasınız kan şekeri seviyenizi düşürmek için daha da fazla insülin üretir. Bu, kanınızda hiperinsülinemi olarak adlandırılan yüksek insülin seviyelerine yol açar.
Ve bu durum (insülin direnci) aşağıdaki belirtilere neden olabilir;
Aşırı susuzluk veya açlık
Yemekten sonra bile aç hissetmek
Artan veya sık idrara çıkma
Ellerde veya ayaklarda karıncalanma hissi
Normalden daha yorgun hissetmek
Sık enfeksiyonlar
Yüksek kan şekeri ve insülin düzeyleri
Boyun,kasık ve koltuk altlarında kararma
PEKİ İNSÜLİN DİRENCİNE YAKANLANMA RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NE YAPMALI?
Egzersizi günlük rutininizin bir parçası haline getirmeye çalışın, haftada en az 5 gün 30 dakika yapın.
İşlenmiş gıdalardan ve rafine şekerden uzak, sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışın. Size özel hazırlanmış ve vücudunuza uygun bir program ile beslenme desteği almayı düşünebilirsiniz.
Fazla kilonuz varsa kilo vermeyi düşünün. Vücut ağırlığınızı sadece yüzde 7 oranında azaltmak bile diyabete yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Uyku düzeninize dikkat edin ve stres seviyenizi azaltmaya çalışın.