Akne (sivilce), komedonların (siyah nokta ve beyaz nokta) ve iltihaplı lezyonların varlığı ile karakterize yaygın görülen bir cilt hastalığıdır. Her yaş grubunda görülebilmekle beraber sıklıkla 12 ile 20 yaş arasında görülür. Özellikle psikolojik etkileri nedeniyle yaşam kalitesini oldukça bozar.
Yağ bezlerinin aşırı yağ üretmesi ve ölü deri hücrelerinin dışarıya atılamaması sonucu gözenekler tıkanır. Siyah ve beyaz noktalar oluşur. Bu durum bakterilerin çoğalmasıyla birlikte iltihaplanmaya yol açar.
Akne, diğer sağlık durumları için kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Doğum kontrol hapları ya da iğneleri, vücut geliştirme amaçlı alınan bazı hormon hapları akne oluşumunu tetikleyebilir.
Süt içerisinde bulunan bazı proteinlerin ve glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin (şeker ve şekerli gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, patates vb.) akneye neden olduğu ya da akneyi şiddetlendirdiği gösterilmiştir.
Akne hastaları, genellikle kan tetkiklerinde normal hormon seviyelerine sahiptir. Bununla birlikte, sivilce bazen hormonlarla ilgili bir sorunlardan kaynaklanabilir. Polikistik over sendromu, kadınlarda hormonlarla ilgili en yaygın sorundur. Adet düzensizliği, aşırı kıllanma ya da saç dökülmesi gibi şikayetler sivilcelerinize eşlik ediyorsa bunu doktorunuza bildirin.
Klinik durum, hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 kategoride sınıflandırılmaktadır. Sürme tedaviler, ağızdan antibiyotik tedavileri ve izotretinoin tedavisi başlıca tedavi seçenekleridir.