Sınav kaygısı öğrencinin öğrendiği bilgileri sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun düzeyde bir kaygıdır.
Bazı öğrenciler sınavdaki başarı düzeyini genelleyerek, kişiliğinin başarı ya da başarısızlığı olarak değerlendirebiliyorlar. Bu durum ise değerlendirilme korkusuna ve sınavın sürecinden çok sınavın sonucuna odaklanmaya neden oluyor. Bunun sonucunda da başarısızlık garantilenmiş oluyor.
Sınav kaygısı normal kaygıdan farklı ve daha şiddetlidir! Potansiyel olarak daha rahatsiz edici ve kelimenin tam anlamıyla ezici olabiliyor. Heyecan duygusu gibi yardımcı ya da motivasyon sağlayıcı değildir. Ders çalışmayı, dikkati verimli kullanılmayı engeller. Sınav anında bilgiyi kullanmayı, karar verme sürecini etkiler. Bilgi düzeyine ve kendine olan güvenin azalmasına neden olabilir. Her öğrenciyi Sınav Kaygısı farklı yönlerde etkileyebilir.
Sınav kaygısıyla baş etmek için neler yapılabilir? (Hafif ve hafif - orta düzeyde kaygı varsa bu öneriler dikkate alınabilir.)
1. Etkili çalışma
2. Yaşam tarzı
3. Gerçekçi düşünce (Gerçek dışı düşünceler yerine)
4. Dikkatin kullanımı
5. Kaygı azaltıcı teknikleri
6. Sınav stratejisi belirleme.
Ama eğer öğrenci için psikolojik olarak zarar verici bir boyutta ise kişinin psikoterapi alması gereklidir. Psikoterapi, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanı tarafından sağlanan terapötik bir tedavidir. Psikoterapi kişinin düşüncelerini, duygularıni ve davranışlarını araştırır ve bireyin refahını iyileştirmeye çalışır. Eğer terapi seansı planlamak ve hayatınızı olumlu bir değer katmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiler,