SINAV KAYGISI
Hemen hemen her genç öğrencinin yaşadığı sınav stresi son zamanlarda sadece gençlerin değil ne yazık ki ilk ve ortaokul öğrencilerinde korkulu rüyası haline gelmiş durumda.
Öğrencini yaşadığı bu stresin nedenlerinin başında aile ve çevre baskısı gelir. Çevre baskısına öğretmenler, arkadaşlar, akrabalar, o her şeyi başaran ve mükemmel olan komşunun oğlu ya da komşunun kızı örnek gösterilebilir. Kendi geleceğinin kaygısında olan genç sanki hiçbir derdi yokmuş gibi birde sınavı kazanamadığı takdirde çevresine yapacağı açıklamaları, ailesine rezil olmayı, arkadaşlarının yanında mahcup olmayı, komşunun çocuğunun yanında ezilme korkusunu yaşamaktadır. Bu stres çoğu genci sosyal çevreden soyutlayıp, bireyin içine kapanmasına sebep olmaktadır.
Sınav kaygısı genel olarak incelenme anksiyetesi adı verilen durumun bir alt kümesidir. Kişinin bilgi ve becerilerinin belli ölçütlerle incelenip değerlendirdiği durumlarda yaşadığı işlev bozucu anksiyetedir.
Sınav kaygısı öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır.
Kaygısız olmak mümkün değildir. Kaygı aynı zamanda iyi bir şeydir ve belirli oranda gereklidir. Kabul edilebilir sınırdaki stres; başarı için gerekli olan dinamizmin ve gelişmenin sebebidir. Güdülenmeyi, hedefe yönelmeyi sağlar. Kamçılayıcı güçtür, ve kişinin verimini arttırır beklenilen bir duygudur, gerekli ve uyumsaldır aynı zamanda sınava hazırlanmaya motive eder.
Durumla orantısız kaygı ise;
Rahatsız edicidir, huzursuzluk vericidir. Yardımcı ve motivasyon sağlayıcı değildir. Kişinin sınav esnasında bilgi düzeyine güveni azaltır. Karar verme sürecini bozarak sınava hazırlanmayı engeller.
Peki sınav kaygısıyla nasıl başedebiliriz?
Öncelikle yarıştığınız kişinin kendiniz olduğunu UNUTMAYIN ! 195 ya da 120 dakikayı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın.
Sınavın sonucuna değil sınav süresine ve performansınızı en iyi şekilde kullanabilmek için sorulara odaklanın.
Dikkatinizi diğer adaylara, çevredeki herhangi bir ses ve/veya gürültüye değil kendi sınav kitapçığınıza, sorulara ve cevap kağıdınıza odaklayın.
Sınav öncesi neler yapılmalıdır?
Çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışın. Zaman iyi kullanılmalıdır. Beslenme ve uykuya dikkat edin. Sınava yönelik çalışmaları son güne/geceye bırakmamak önemlidir.
Sınav esnasında neler yapılabilir?
Olumsuz otomatik düşüncelere karşı alternatif açıklamalar getirin, kontrolün kendinizde olduğunu hatırlayın. Yanıtlayabileceğiniz sorulardan başlayın, kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler kullanma (hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması) sınav esnasında yapılabilecek bazı çalışmalardır.
Sınav sonrasında neler yapılabilir?
Kendini ödüllendirme yoluna gitmek önerilebilir. Keyif veren etkinlikler, eksikler üzerine düşünme ve geleceğe yönelik yeni planlama yapılabilecek aktiviteler arasındadır.