Serebral palsi serebral felç ya da beyin felci olarak da bilinir. Serebral palsi hareket ve denge ile ilgili sorunlara neden olan bir hastalıktır. Bebeklerin doğduğu veya yaşamın çok erken dönemlerinde gelişen bir durumdur. Serebral palsili bebeklerin dönmesi, oturması, emeklemesi veya yürümesi genellikle geç olur. Ancak serebral palsili bazı çocuklar, yürümeye başlayana kadar belirgin bulgu göstermeyebilirler.
Serebral palsinin belirtileri nelerdir?
Serebral palsi bulgularının şiddeti çocuktan çocuğa değişkenlik gösterebilir. Birçok bulgu, vücudun bazı bölümlerinin zayıflığından veya sertliğinden kaynaklanır. Bebek büyüdükçe bu belirtiler değişir. Serebral palsi bulgularının yaşla birlikte kötüleşmesi beklenmez. Destek tedaviler ile bulgular hafifleyebilir. Yaşama katılım artabilir.
Serebral palsili birçok çocuğun sıklıkla başka sorunları da vardır:
●İçme veya yeme sorunları
•Yeterli kilo almamak
●Reflü ve kusma
●Akciğer enfeksiyonları
●Düşünme ve öğrenme sorunları
●İşitme ve konuşma sorunları
●Görme sorunları ve gözlerde kayma
●Nöbetler
●Omurga eğriliği ("skolyoz")
●Mesane kontrolü ile ilgili sorunlar
●Kabızlık
●Kalça eklemlerinin çıkması
●Ağrı – Serebral palsili çocuklarda sıklıkla ağrı olur. Bu, kas sertliği, kalça eklemleriyle ilgili sorunlar veya kabızlık gibi sorunlarla ilgili olabilir.
Serebral palsi için testler var mı?
Evet. Çocuğunuzun doktoru, muayene yaparak ve bazı tetkikler yaparak çocuğunuzda serebral palsi bulguları olup olmadığını olup olmadığını anlayabilir. Ancak bu her zaman ilk görüşmede kesin olarak öngörülemez çünkü çocuklar yaşamlarının ilk iki yılında farklı oranlarda gelişebilirler. Çocuğunuzda serebral palsi bulgularının değerlendirilmesi için izlem gerekebilir.
Olası testler şunları içerir:
●Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
●Elektroensefalogram ("EEG") – EEG, beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçen ve beyin dalgalarını kaydeden bir testtir.
●Kan testleri
Serebral palsi nasıl tedavi edilir?
Çocuğunuzun doktoru sizi yönlendirecektir. Bu tedavide farklı branşların birlikte çalışması gereklidir. Fizik tedavi hekimleri, fizyoterapistler, ortopedi ve diğer sağlık profesyonelleri bu ekibin bir parçası olmalıdır. Tedavide temel hedef çocuğunuzun günlük hayatta yapmakta zorlanabileceği şeyleri yapmasına yardımcı olmaktır. Bunlar yemek yemeyi, konuşmayı, yürümeyi ve öğrenmeyi içerir.
Tedaviler şunları içerir:
●İlaçlar – Çocuğunuzun doktoru, kas sertliği, olağan dışı vücut hareketleri veya nöbetler gibi belirtilerin tedavisine yardımcı olan ilaçlar ve botox enjeksiyonları önerebilir.
●Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları – Bu, hareket etmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olmak için egzersizleri, hareketleri ve günlük görevleri yapma yollarını öğrenmeyi içerir.
●Ekipman – Bunlar, çocuğunuzun etrafta dolaşmasına yardımcı olacak bacak destekleri, ortezler, yürüteçler veya diğer cihazlar olabilir.
●Beslenme – Bazı çocukların sağlıklı olabilmeleri için yeterli kilo almalarına yardımcı olacak özel diyetlere ihtiyaçları vardır. Bazı çocukların yiyeceklerinin bir kısmını veya tamamını doğrudan mideye giden bir tüp yoluyla almaları gerekir. Buna "gastrostomi tüpü" denir.
●Ameliyat – Şiddetli semptomları olan çocuklar için, bazen bacakların ya da kolların doğru pozisyona gelmesi ve yaşama katılımın kolaylaşması için ameliyat önerilebilir.
Çocuğumun hayatı nasıl olacak?
Hafif serebral palsili çocuklar genellikle hastalığa sahip olmayan insanlar kadar yaşarlar ve kendi bakımlarını sağlayabilir ya da destek olabilirler. Daha ağır etkilenen çocuklar etkilenmenin boyutu ve destek tedavilerin etkinliğine göre farklı derecelerde güçlükler ile karşılaşabilirler. Serebral palside kısıtlığın azaltılmasında en önemli faktörlerden biri de erken dönemde başlanan uygun tedavilerdir. Yaşamın erken döneminde başlanan tedaviler, özel eğitim ve ekipman desteği çocuğunuzun hareket etmesine ve olabildiğince çok öğrenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca pek çok genetik hastalığın da serebral palsi benzeri bulgulara sebep olarak serebral palsiyi taklit ettiği bilinmektedir. Altta yatan hastalıkların araştırılması, uygun tedavinin erken dönemde başlanabilmesi için serebral palsi kuşkusu olan çocukların çocuk nöroloğu tarafından değerlendirilmesi önemlidir.
TAG: izmirserebralpalsidoktoru, izmirCPdoktoru, izmirbeyinfelcidoktoru