İşte Bu Doktor İndir

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi, oldukça yeni tedavi metotlarından biridir. Bu tedavi kapsamında kullanılan şeffaf plaklar, her hasta için özel olarak hazırlanıyor. Dişlerde düzgün bir görünüm elde etmek amacıyla uygulanan tedavi özellikle estetik kaygısı olanlar için ideal bir seçeneğe dönüşüyor. Çünkü tedavi kapsamında geleneksel diş telleri kullanılmıyor. Bunun yerine şeffaf yapıda olan ve dışarıdan bakıldığında görülme olasılığı çok daha düşük seviyeye çekilmiş plaklar tercih ediliyor. Haliyle estetik açıdan da daha memnun edici bir görünüm eşliğinde tedavi süreci tamamlanabiliyor.

Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de uygulanan bir tedavi metodu olduğunu belirtebiliriz. Öncelikle hastalardan ağız ölçülerinin alınması gerekir. Alınan bu ölçüler 3 boyutlu tarama yöntemi kullanılarak, dijital ortama aktarılıyor. Yine dijital ortamda simülasyon yoluyla dişlerin hareket ettirilmesi sağlanıyor ve mevcut problemlerin tespit edilmesi de mümkün hale geliyor. Bu sorunlar giderildiğinden, şeffaf plakların hasta açısından gayet rahat bir şekilde kullanılması mümkün oluyor.

Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavinin Avantajları Neler?

Pek çok açıdan bakıldığında şeffaf plaklarla gerçekleştirilen ortodontik tedavinin bazı kazanımları vardır. Bu avantajlar arasında ön plana çıkanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Estetik kaygıları ortadan kaldıran bir görünüm sergiler
  • Geleneksel diş tellerine nazaran gereken muayene sayısı daha azdır
  • İstendiğinde çıkarılabilir ve ağız hijyeni sağlandıktan sonra yeniden takılabilir
  • Yaş sınırlaması yoktur, her yaş grubundan hastalar için uygulanabilir
  • İnce ve hafif bir yapıya sahip olması, dişlerde bir yük oluşmasının önüne geçer
  • Şeffaf plaklara alışma süreci, klasik diş tellerine alışma sürecinden daha kısadır ve daha kolaydır
  • Ergenlik döneminde olan gençlerin diş telinden kaynaklanan özgüven sorunları yaşamalarının önüne geçebilir

Şeffaf Plakla Ortodontik Tedavi Kimlere Uygulanabilir?

Daha önce de değindiğimiz gibi şeffaf plaklarla ortodontik tedavi yönteminin uygulanması için mutlaka çocukluk döneminde olunması gerekmiyor. Dileyen her yaştan hastanın bu yöntemden faydalanması mümkündür. Ancak şeffaf plakla ortodontik tedavinin uygulanabilmesi için kişinin diş ve diş eti problemlerine sahip olmaması önemlidir. Olası sorunlar tespit edilerek giderildikten sonra bu tedaviye başlanmalıdır.

Tedavinin kimlere uygulanabileceği konusunda da şu bilgileri aktarabiliriz:

  • Diş diziliminde çapraşık bir görünüm olanlar
  • Ağız, diş ya da çene yapısıyla ilgili sorun yaşayanlar
  • Dişler arasında boşluk olmayanlar
  • Alt ve üst çenede gömülü diş sorunu yaşamayanlar
  • Çene yapısında şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedaviye engel bir durum olmayanlar
  • Estetik nedenlerle geleneksel diş tellerini kullanmak istemeyenler

En kısa zamanda diş hekimine başvurarak şeffaf plakla ortodontik tedavi için uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Daha düzgün sıralanmış bir diş yapısına kavuşmak için mutlaka geleneksel diş teli tedavisinden faydalanmanız gerekmiyor. Uygun bir aday olmanız durumunda şeffaf plaklar kullanılarak gerçekleştirilen tedavi de uygulanabilir.

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hastaların söz konusu tedavi hakkında en çok merak ettiği unsurlardan biri de tedavinin süresidir. Şeffaf plakla ortodontik tedavinin ne kadar sürede başarılı olacağı hastadan hastaya değişir. Her hastada diş dizilimi ile ilgili sorunların boyutu farklıdır. Dişlerde ne düzeyde çapraşıklık olduğuna bağlı olarak tedavi süresi de değişebiliyor. Bu nedenle muayene ve tetkikler yapılmadan, ezbere net bir zamandan bahsetmek, bu tedaviden faydalanmak isteyenler için yanıltıcı olabilir.

Şeffaf Plak Tedavisi Acı Verir Mi?

Tedavinin amacı dişler üzerinde bir güç oluşturmak ve bu güç yardımı ile diş diziliminin düzelmesini sağlamaktır. Şeffaf plaklar da bu göreve hizmet emek için kullanılır. Dişlerin hareketini sağlamak amacıyla yapılan bu tedavide hastalar çok hafif seviyede bir ağrı hissedebilir. Ancak bir süre sonra şeffaf plaklara alışılır ve yaşanan rahatsızlık da ortadan kalkar. Bu yaşanan hafif ağrının hastaların günlük hayatını ya da iş hayatını etkileyecek düzeyde olmadığının altını çizelim. Ağrı kesici ilaç kullanmaya, işe ara vererek evde istirahat etmeye gerek duyulmaz. Hatta hastaların büyük bölümü yaşadıkları durumu ağrıdan ziyade rahatsızlık hissi olarak nitelendiriyor.

Şeffaf Plakta Dişlerin Sallanması Normal Mi?

Kimi zaman şeffaf plak tedavisinin devam ettiği sürede dişte hafif bir sallanma olabilir. Bu durum hastalarda paniğe neden olabiliyor oysa gayet normal bir durumdur. Kullanılan materyallerin görevi dişleri olması gereken yere doğru itmektir. Dişteki hafif sallanma da diş diziliminin düzelmesi sırasında meydana gelir. Çünkü dişlerdeki hareket öncesinde dişi saran kemikte çok az oranda bir kayıp olur. Bu sayede diş hareket edebilir ve olması gereken yere doğru kayabilir. Bu açıdan bakıldığında dişteki hafif sallanma aslında tedavinin başarılı olmaya başladığı ve dişlerin yerinin düzelmeye başladığı anlamına gelir.

Şeffaf Plak Hangi Hastalara Önerilmez?

Çeşitli sorunların giderilmesi için çok sayıda hasta şeffaf plak tedavisinden faydalanmak isteyebilir. Fakat bu tedavinin uygulanabilmesi için bazı kriterlerin olduğunu belirtelim. Hangi hastalara şeffaf plakla ortodontik tedavi uygulanamadığı sorusunun yanıtını hemen aktaralım.

  • Diş eti hastalıkları olanlar
  • Diş boyutu çok kısa olan hastalar
  • İleri seviyede kemik erimesi problemi yaşayanlar
  • Ortognatik cerrahi hastaları
  • Diş aralarında yüksek oranda boşluk olanlar
  • Gömülü diş sorunu olanlar
  • Çene yapısında çeşitli anormallik olan kişiler

Tedaviye başlanmadan önce muayene ve tetkikler ile hastaların durumunun incelenmesinin nedeni budur. Hastanın bu tetkik ve muayeneler ile söz konusu tedaviye uygun bir aday olup olmadığı belirlenir.

Şeffaf Plaklar Günün 24 Saati Takılmalı mı?

Sıklıkla gündeme gelen hususlardan biri de şeffaf plakların gün boyunca mutlaka takılması gerekli mi sorusu oluyor. Bazı hastalar özel günlerde bu aparatı takmak istemeyebiliyor. Elbette tedavinin başarılı olabilmesi için şeffaf plakların günün 20 saati takılması gerekir. Bazı durumlarda çıkarılabilir ancak gün içerisinde takılı olmadığı süre olabildiğince 4 saati geçmemelidir.

Şeffaf Plak Fiyatları 2022 Ne Kadar?

Daha önce de söz ettiğimiz gibi şeffaf plaklar hastaya özel olarak hazırlanıyor. Hastanın ağız ölçüleri alınıyor ve dijital ortamda bu ölçülere uygun bir tasarım hazırlanıyor. Aynı zamanda özel materyaller kullanılıyor ve kullanılan malzemelerin kalitesinin de fiyat konusunda belirleyici olduğunu unutmamak gerekiyor. Hekimin deneyimi, kullanılan malzemelerin hangileri olduğu gibi dinamikler bir arada değerlendirilir. Bu nedenle fiyatlar da her hasta için aynı olmaz.

Aynı zamanda hastalar diş hekimine başvurduklarında bu tedavi öncesinde bazı sorunların giderilmesi gerekebiliyor. Çürük diş tedavisi ya da diş eti hastalıklarının tedavisi gibi tedavilerin uygulanmasına ihtiyaç duyuluyor. Sonrasında şeffaf plakla ortodontik tedavi aşamasına geçiliyor. Dolayısıyla uygulanan her bir tedavi de fiyatın daha da yükselmesi anlamına geliyor. Diş hekimine başvurarak muayene olunması durumunda fiyat konusunda da daha doğru bilgiler alınacaktır.

Şeffaf Plakla Ortodontik Tedavi Hangi Kısıtlamaları Getirir?

Açıkçası bu tedavinin hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ciddi kısıtlamalar getirmediğini belirtmeliyiz. Tedavi boyunca ağız ve diş temizliğine çok fazla önem verilmesi gerekir. Diş hekimi tarafından belirtilen periyotlarla kontrollere gidilmesi de büyük önem taşır. Sert cisimlerin dişle ısırılması gibi dişlere zarar verebilecek alışkanlıklardan uzak durulması da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Diş hekiminin uyarı ve önerilerinin ciddiye alınması da mühimdir.