Hasta hatalı sarı nokta çok kullanılırsa;
*Görmede tercih edilir duruma gelir ve yer eder ve şaşılık tedavisi daha uzun sürer.
*Buranın görmesi asıl sarı noktadan daha fazla gelişir. Ama kon hücreleri az olduğu için yine de az görür.
*Hasta görmede devamlı burayı kullanmak ister. Bu dışarıdan şaşılık olarak görüntüye yansır.
*Ameliyat olanlarda tekrar kayma nedenidir.
*Ameliyat olan hastada inatçı çift görme nedenidir. Beyin hasta çift görmeden rahatsız olmasın diye burayı gölgeler. (Supressiyon) Supressiyon giderek kalıcı göz tembelliğine dönüşür. Göz yalancı sarı noktaya geçerse şaşılık görüntü olarak artar, asıl sarı noktaya
geçerse şaşılık düzelir.
*Ekzantrik fiksasyondüzelmezse şaşılık da düzelmez. Gün boyu anlık artan veya değişen şaşılık: İçe şaşılıkta görüntü sarı noktaya düşerse şaşılık olmaz veya az olur. Şaşılığın çok arttığı an görüntü ekzantrik fiksasyon’ un olduğu hatalı sarı noktadadır.
Aileyi en üzen durumdur. Hasta için de önemlidir. Asıl sarı nokta ile hatalı sarı nokta arasındaki değişimler, baş dönmesi, bulanık görme, oryantasyon (konum) bozukluğu şikayetlerine neden olur.
Tedavide çocuk kontrolu: Bu önemli durumdur. Hatalı sarı nokta kullandıkça çocuk uyarılmalıdır. 6 metre uzağa bakarsa görüntü asıl sarı noktaya düşer. Odaklamayı sağlar, içe şaşılık nedeni olan uyumu gevşetir. Dışa şaşılıkta da içe çeken yatay kasları kasarak normalleşmeyi sağlar. Şaşılıkta en önemli konu ekzantrik fiksasyondur. Yeterli tedavi olmaz ise ileride hasta yan bakar.
Ekzantrik fiksasyonu giderilmesi: Mutlaka görüntü sarı noktada yeniden toplanmalıdır.
Şaşılıkta düzelme İki göz açık göz tembelliği tedavisi Pinholl gözlük uygulaması Kırmızı yeşil veya mavi gözlük uygulamaları Uyum ‘u düzene sokmak: İçe şaşılıkta uyumu gevşetmek dışa şaşılıkta uyumu güçlendirmek (uyum flipperi kullanımı) Odaklamayı güçlendirmek (Odaklama flipper uygulamaları) 4 yaşından sonra cheriscope egzersizi füzyonu ve iki gözle tek görmeyi geliştirmek.
Hatalı fiksasyon noktasının unutturulması: 4 yaşından sonra görüntü hatalı noktada artık yer etmiştir. Kayan göz günde1-2 saat aralıklarla kapatılarak hatalı alan beyne unutturulur. (Ters kapatma / İnvers oklüzyon) 4-5 yaşındaki çocuklarda bunu günde 6-8 saat yapmak gerekir. 1-2 saat sonra siyah beyaz görüntülerle fovea ve beyin uyarılarak gören nokta fovea geliştirilir.
Asıl sarı noktanın yeniden çalışır hale getirilmesi. Pinholl gözlük, odaklama, fiksasyon, izleme, uyum egzersizleri... Merkezi görmenin geliştirilmesi: 4 yaşından itibaren bilgisayar programları ve basitleştirilmiş ev alet ve aksesuarlarından yararlanılır. Prizmatik gözlük uygulaması: Prizmatik gözlük şaşılıkta önemli tedavi aracıdır.
*Prizma görüntüyü kaydırır. Bazı şaşılıklar için görüntüyü sarı noktaya yansıtmak görmeyi artıracak, şaşılığı gözlük takıldığı sürece düzeltecektir. *Prizma aynı zamanda göz kası egzersizini de sağlar.
Her hasta için gerekmez. Çünkü diğer uygulamalardan iyi sonuçlar zaten alınacaktır. Şaşılık fazla ise ve tedavide inatçı olan vakalarda kullanılabilir. Hastanın uyumu biraz zordur. Geniş bilgi için mesai saatleri içinde 09.0-17.00 arası bizi arayabilirsiniz. 0533 194 63 73 Dr. Selim Hüsrevoğlu Göz hastalıkları uzmanı Kadıköy Suadiye No: 418 İstanbul instigram dr.selimhusrevoglu