Araştırmalar, müdahaleci düşüncelerin evrensel olarak ortaya çıkmasına rağmen, bireylerin çoğunluğunun müdahaleci düşünceleri sorunlu olarak görmediğini göstermiştir (Freeston, Ladouceur, Thibodeau ve Gagnon, 1991; Rachman ve de Silva, 1978; Salkovskis ve Harrison, 1984).
Bu nedenle, obsesyonel sorunlara yol açan, araya giren düşüncelerin varlığı değil, anormal obsesyonların gelişmesinde rol oynayan başka bir faktördür.
Salkovskis'in (1985) ortaya koyduğu obsesif-kompulsif bozukluğun (OKB) bilişsel modeline göre, OKB'si olan ve olmayan bireyleri birbirinden ayıran en önemli faktör, bireyin doğal olarak oluşan müdahaleci düşünceleri değerlendirmesidir. Bu çalışma, 326 öğrenciden oluşan bir üniversite öğrencisi örneğinde, müdahaleci düşünceler ile obsesif-kompulsif belirtiler arasındaki ilişkide bilişsel önyargıların (sorumluluk, düşünce-eylem kaynaşması ve düşünce kontrolü) yanı sıra sıkıntının rolünü inceleyerek Salkovskis'in modelini test etmeyi amaçladı.
Müdahaleci düşüncelerin sıklığı ve sıkıntısı arasında önemli bir etkileşim etkisi ortaya çıktı. Ek olarak, OKB semptomlarının ölçüsü olarak Sıklık & Sıkıntı & Sorumluluk arasında önemli bir üç yönlü etkileşim bulundu. Bu sonuçlar, müdahaleci düşüncelerin değerlendirilmesinin OKB semptomlarını tahmin etmede önemli olduğunu ve dolayısıyla Salkovskis'in OKB modelini desteklediğini göstermektedir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri