Günümüzde kilo problemi yaşayan birçok kişi var. Bu kişilerin bazıları gerçekten olması gerektiği vücut ağırlığından daha fazlasına sahipken, bazıları ise dış faktörlerin sebep olduğu ‘’ince’’ bedensel algıdan kaynaklı vücut ağırlığından memnun değildir. Bu sebeple de çevremizdekilerden sık sık ‘’ diyetteyim, şu diyeti yapıyorum vb. ‘’ şeyler duyuyoruz.
Ağırlık kaybetmek için, besinlerle aldığımız enerjiden daha fazlasını harcıyor olmamız gerekmektedir. Bu harcama, bazal metabolizma hızımız ve günlük yaptığımız fiziksel aktivitelerle sağlanmaktadır. Aldığımız ve harcadığımız arasında fark ne kadar büyürse o kadar da hızlı sonuca varılabilir. Yalnız, aradaki bu farkın fazla açılması sağlık açısından risk oluşturabilmektedir. İhtiyacımız olan besin ögelerini almazsak bir süre sonra vücutta vitamin, mineral eksiklikleri görülebilir ve çeşitli hastalıklara zemin oluşturabilir. Bunun yanı sıra kısa sürede hızla verilmiş kiloların sürdürülebilirliği de oldukça tartışmalıdır. Genellikle şok diyetlerle verilmiş hızlı ve fazla kiloların, hızla ve daha fazlasıyla geri alındığı ile ilgili çok fazla bilimsel araştırma vardır. Bu sebeple, gerçekten kilo kaybetmek isteyen bireylerin, bunun bir süreç gerektirdiğini kabullenmeli ve istikrarla doğru besin ögelerini yeterli miktarda alarak hedeflerine doğru adımlamaları gerekmektedir.
Sosyal medya, çoğumuzda ister istemez bedensel algıya sebep olabiliyor. Reklamlar, birçok kişinin sosyal medya profilleri ‘’Kusursuz vücut’’ algısı ile ilerliyor. Bu çoğumuzun bilinçaltına yerleşiyor ve bu algıya uymayan bireyleri, belki de kendimizi gruptan dışlıyoruz, yalnız bırakıyoruz. Bunun yanında bir de ‘’ 1 haftada 3 kilo, ayda 10 kilo verdi vb.’’ reklamlarını görünce hemen bunlardan medet umuyoruz. Bu reklamların bilim dünyasında gerçekçi olmadığını belirtmekte fayda vardır. 1 haftada tartıda kaybedilen 3 kilo, gerçekten 3 kilo olabilir mi, yoksa vücuttan atılan fazla su mu? Veya 1 haftada 3 kilo veren bir kişi 1 ay sonra tekrar tartıldığında, kaybettiği kiloları koruyor mu, yoksa geri mi almış? Bizce, 1 haftada kaybedilen 3 kilodan daha önemli bu soruların cevapları. Tabi ki herkes ister 1 ayda tüm fazlalıklarından kurtulmayı ama bir de tersinden düşünelim, bu kiloları 1 günde, 1 haftada almıyoruz, kilo kazancımız da vermek gibi bir süreç istiyor. Her gün ihtiyacımız olan besinlerden biraz biraz fazla almak bize 1 ayın sonunda kilo kazancı olarak yansıyacağı gibi her gün biraz biraz az alarak 1 ayın sonunda gerçek ve kalıcı kilo kaybı olarak yansıyacaktır.
İnanç, bilinç, süreç... Bu üç kavram sayesinde ulaşamayacağımız ne bir vücut ağırlığı ne de başka bir hedef vardır. Kendimize inanarak, doğru olanı öğrenip yaparak ve bunun bir süreç olduğunu kabullenerek yolumuza yüksek iradeyle devam etmeliyiz. Son olarak unutmamız gereken önemli bir nokta, kimsenin kusursuz bir vücuda sahip olmasına gerek yoktur, herkesin kendi sağlığı için sağlıklı vücut ağırlığına sahip olmasına gerek vardır.
Uzm. Dyt. Merve Aydemir