Çene, diş ve ağız ile ilgili sorunları gidermek amacıyla uygulanan ortodonti tedavisinde iki tür yaklaşım vardır. Ortodontistler; kişinin yaşı, beklentileri, çene ve dişlerin durumuna bağlı olarak hareketli veya sabit mekanikler ile ortodonti tedavisine başlayabilir. Sabit ortodonti tedavisi, çok daha diş çapraşıklıklarında en çok tercih edilen yöntem olarak öne çıkmaktadır. Sadece hekim tarafından çıkarılıp takılabilen sabit mekanikler, daimî dişlerin oluşmasıyla beraber 11-12 yaşlarından itibaren uygulanarak bireylerin sağlıklı diş ve çene yapısına sahip olmasını sağlar.
Sabit Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır ?
Gelecekte meydana gelebilecek diş ve çene problemlerini erken dönemde durdurmak, mevcut diş çapraşıklıklarını ortadan kaldırmak ve hareketli apareylere göre daha hızlı sonuç almak amacıyla sabit ortodonti tedavisi uygulanır. Dişlerin olması gerektiği gibi düzgün bir şekilde sıralamak için tercih edilen sabit mekanikler ile ortodontik tedavi, çene ve ağız konumunu doğru noktaya getirmek için de en çok kullanılan yöntemdir.Tedavinin hızlı bir şekilde sonuç verdiği sabit ortodonti tedavisinde hem hastalar hem de doktorlar için en konforlu uygulamadır. Özellikle de çocuklarda diş gelişimini yönlendirmek amacıyla kullanıldığında ortalama 1 ila 2 senede sonuç verir.
Sabit Ortodonti Tedavisi Nasıl Uygulanır ?
Ortodontist tarafından yapılacak detaylı bir muayenenin ardından öncelikle hastanın diş ve çene röntgeni çekilir. Bu sayede dişlerin konumu, çapraşıkların boyutu ve varsa mevcut rahatsızlıkların durumu tespit edilir. Ardından her kişiye özel olarak hazırlanan sabit mekanikler yani braketler, bir yapıştırıcı yardımıyla diş yüzeyine yerleştirilir. Işın ile dişlere sabitlenen braketlere teller takılır ve üzerine lastikler geçirilir. Uygulanan bu işlem, diş arasında güçlü bir baskı ve kuvvet uygulayarak dişlerin istenilen konuma gelmesini sağlar. Tedavinin seyrini ve gidişatını görmek içinse her ay sonunda doktor kontrolleri yapılır. Varsa kopan veya düşen braketler, tedavinin aksamaması adına mutlaka değiştirilir.
Kaç Çeşit Sabit Aparey Vardır ?
Sabit mekanikler ile ortodontik tedavide kullanılan birçok aparey çeşidi vardır. İhtiyaca ve tedavinin gidişatına göre belirlenen bu apareyler, kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle tercih edilenler ise şu şekildedir; Porselen braketler, metal braketler, lingual (diş arkasında yerleştirilen gizli aparey) braketler, çene darlıklarını genişleten genişleme apareyleri, pekiştirme tedavisinde tercih edilen pekiştirme apareylerdir. Ortodontisler yetişkin hastalarda estetik kaygının getirdiği sorunları ortadan kaldırmak için şeffaf apareyleri tercih ederken çocuk hastalarda ise renkli tel ve braketleri kullanabilir.
Sabit Mekanikler ile Ortodontik Tedavinin Avantajları Nelerdir ?
Hızlı sonuç verir, başarı şansı yüksektir, dış etkenlere ve darbelere karşı daha dayanıklıdır, hastanın isteğine göre şeffaf ya da renkli seçilebilir, dişlerin istenilen konuma gelmesini sağlar, estetik kaygıları ortadan kaldırır, dişler arasındaki boşlukları giderir, diş kırıklarının ve kayıpların önüne geçer, geride kalmış ve dar yapıdaki üst çene kemiğine yer açar, diğer ortodonti tedavilerine göre daha ekonomiktir.
Sabit Ortodonti Tedavisi Yaptıranların Bilmesi Gereken İpucları
Sabit ortodonti tedavisi, yaklaşık 1,5- 2 yıl süreceği için bireylerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken birçok konu vardır. Öncelikle bu süreçte ağız ve diş bakımına ekstra özen gösterilmeli gerekmekte ve gün içinde diş fırçalama sayısı artırılmalıdır. Bu noktada dişlerin bakımı hekimin önerdiği şekilde yapılmalı ve ihmal edilmemelidir. Ek aparatlar, ara yüz fırçaları, ortodonti tedavisine uygun orta sertlikteki fırçalar seçilmelidir. Bunun yanı sıra; Kişi yediklerine dikkat etmeli, yapışkan ve sert gıdalardan uzak durmalı, sakız çiğnenmemeli. Isırılarak tüketilen elma, armut, dürüm gibi yiyecekler küçük parçalara bölünerek tüketilmeli. Fındık, fıstık, badem gibi yiyeceklerden uzak duralmalı. Yemek dışında kalem, çubuk gibi sert cisimler ısırılmamalı. Kahve, kola, meyve suyu gibi renklendirici içecekler tüketilmemeli. En önemlisi de sabırlı olunmalı.