İşte Bu Doktor İndir

Rüyalarımız uyku sırasında deneyimlediğimiz işitsel, görsel, dokunsal duyumlarla duygu ve düşüncelerin toplamından oluşur. Rüyaların sebepleri ve işlevlerine dair çok sayıda araştırma ve teori bulunmaktadır. Psikoanalitik kuramın kurucusu Freud’a göre rüyalarımız bilinçdışımızın bize iletmeye çalıştığı mesajlar ve bastırılmış arzularımızın bize ulaşma çabasıdır.

Nörobiyolojik araştırmalar rüya sırasında deneyimlenen duyumların (bir çiçeği görme ve koklama eylemleri gibi) beynimizde beynimizin birincil ve ikincil duyu bölümlerinin aktive olduğunu göstermiştir. Birbiriyle iç içe geçmiş zaman konseptinin olmadığı hafızamızda çoğu zaman depolayamadığımız bu deneyimlerimizin içeriğinin nasıl oluştuğuna dair henüz bilimsel bir gerçeklik getirilememiştir. Buna rağmen stresli ve kaygılı dönemlerimizin rüya konseptimize ve uyku düzenimize olan olumsuz etkileri saptanmıştır.

Kabuslar gelecekten işaretler değildir.Yaşadığınız travmalar, kötü deneyimler ve korkularınızın bilinçaltı yansımasıdır. Günlük hayatta kendinizi ifade edemediğiniz ya da çözümleyemediğiniz sorunlar kabus yoluyla ortaya çıkar.Stres düzeyiniz çok yüksekse ve başetmekte zorlandığınız sorunlar varsa kabus görme olasılığınız artar.Bazende kullanılan uyku ilaçları,sakinleştiriciler vb.ilaçlarda yan etki olarak kabusa sebep olur.Kabusların büyük bir kısmı uykunun REM evresi denilen evrede görülür.Bu evre uykunun en yoğun yaşandığı,kişilerin ve yaşanan hatıraların beyinde işlendiği bölümdür.Beyninizdeki dopamin azlığı da size kabuslar gördürebilir. Dopamin, vücutta doğal olarak üretilen,zevk ve ödül sistemlerinde hafızada etkili hormondur.Arada bir kabus görmek normaldir ama sürekli kabus görmek kişinin yaşam kalitesini düşürür.