İşte Bu Doktor İndir

Kardiyak Ablasyon nedir?
Kardiyak ablasyon, günümüz teknolojisinde bazı kalp ritm bozukluklarında kullanılmaktadır. Kardiyak ablasyon, kalp ritm bozukluğuna neden olan odağın bulunması ve sonrasında radyofrekans (RF) enerji verilerek veya dondurularak bu hastalıklı yapının ortadan kaldırılması işlemidir.
Kardiyak Ablasyon nasıl yapılır?
Kardiyak ablasyon, çoğu kişinin bildiği koroner angiografi işlemine benzer bir şekilde kasık bölgesine lokal anestezi verilerek ve genellikle de bilinç açık bir şekilde genel anestezi duyulmadan yapılır. Bazen kalp ritm bozukluğunun şekline ve işlemin uzunluğuna göre nadiren de genel anestezi altında yapılmaktadır. İşlem genellikle bir saat ile üç saat arasında değişmekle birlikte daha kısa veya daha uzun sürebilmektedir.
Resim 1: Üç Boyutlu Sistem ile yapılan yapılan Kardiyak Ablasyon
 
Kardiyak Ablasyon kimlere yapılır ve işlem başarısı nasıldır?
Kardiyak ablasyon işlemi, kalp hızının aniden 160-200/dakikaya çıktığı supraventriküler taşikardilerde (kalbin karıncığında meydana gelen çarpıntı türü), hemen hemen çoğu kişide olabilen fakat bazen sayının çok fazla olduğu ekstra atımlarda (Günde >10.000 adet ekstra atımlar kalbi yorabildiğinden tedavi mutlaka denenmelidir!), 40 yaş üzerinde sıklığı artan Atriyal Fibrilasyon/Atriyal Flutter hastalığında, ve ölümcül olabilen ventriküler taşikardilerde (Kalbin karıncığından kaynaklanan ölümcül bir ritm bozukluğu) yapılabilmektedir. İşlem başarısı ritm bozukluğunun türüne göre değişmekte olup atriyal fibrilasyonda erken tanıda %50-70 başarı varken hastalığın ilerleyen döneminde başarı %30-40’lara kadar düşebilmektedir. Supraventriküler taşikardi ve atrial flutter’da ise başarı oranı %90-95’lere çıkmaktadır ve günümüzde ilaç tedavisinden de önce ilk basamak tedavi olarak önerilmektedir. Ventriküler taşikardilerde ise çarpıntının nedeni ve yerine göre %50-70 arasında değişebilmektedir. Ektra atımlarda ise üç boyutlu sistemler eşliğinde yapıldığı taktirde işlem başarı oranı genellikle %85’in üzerindedir.

Kardiyak Ablasyon işleminde radyasyon kullanılır mı?
Kardiyak ablasyon işleminde radyasyon kullanılmakla birlikte üç boyutlu haritalama sistemi kullanılarak hiç radyasyon kullanılmadan da ablasyon işlemi yapılabilmekte olup bu karar hastanın çarpıntısının şekline ve hastanın kişisel (Gebelerde veya kanser hastalarında üç boyutlu ablasyon sistemi tercih edilir.) özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.
Kardiyak Ablasyon tehlikeli bir işlem midir?
Kardiyak ablasyon, genel itibari ile güvenli bir işlemdir. Komplikasyonlar arasında kasık bölgesinde kan birikimi (1/100), kalbin çevresinde sıvı toplanması (1/100), kalbin kendi elektrik iletim sisteminin hasar görmesi (1/100) bulunmaktadır. Ölüm riski ise 1/1000’den daha düşük olup, genellikle ciddi ek hastalıkları bulunan kişilerde görülmektedir. Genellikle hastalarımız kardiyak ablasyondan bir gün sonra taburcu edilmektedirler.
Doç. Dr. Mustafa Adem TATLISU