RİNOPLASTİ HANGİ YAŞTA YAPILABİLİR?
Sadece estetik amaçlı düşünüldüğünde, tıp literatüründe 16-18 yaşından itibaren rinoplasti yapılabileceği belirtilmektedir. Genel olarak 18 yaşından itibaren yapılmaktadır. Burun gelişimi tamamlanmadığı için daha küçük yaşlarda yapılması sakıncalıdır. Ancak burunda çocuğun gelişimini etkileyecek farklı ve daha önemli problemler varsa (ciddi nefes alma problemi, tümör, doğumsal hastalık, ileri derecede travma, vb) çocukluk yıllarında da fonksiyonel/kozmetik amaçlı olarak yapılmaktadır. Ameliyatın üst yaş sınırı ise yoktur, genel sağlık durumu uygunsa ileri yaşlarda da yapılabilir. İleri yaşta yapılacak cerrahi için, hastanın ameliyattan neler beklediği ve doktorun neler yapabileceği konusunda uyumun sağlanması önemlidir.
HANGİ MEVSİMDE YAPILABİLİR?
Belirli bir mevsimi yoktur, her mevsimde yapılabilir. Ancak, mevsimlerin özelliklerine göre bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Yaz mevsimlerinde ameliyat sonrasında yüksek faktörlü güneş kremlerinin kullanılması ve burnu güneşten koruyucu şapka takılması önerilmektedir. Soğuk havalarda burunda ağrı ve sızı hissi daha fazla olabilmektedir. Ayrıca ameliyat sonrası erken dönemde üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için tedbirler alınmalıdır.
RİNOPLASTİ İLE DİĞER BURUN AMELİYATLARI AYNI ANDA YAPILABİLİR Mİ?
Tıbbi durumunuzun uygunluğuna bağlı olarak; - Sinüzit/polip ameliyatları (fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi), - Burun eti küçültülmesi ameliyatı (konkaplasti, konka büllöza cerrahisi, konka radyofrekans), - Burun eğriliği (septum deviasyonu) düzeltme ameliyatı (septoplasti), - Burun kenarlarının içten darlığının düzeltilmesi ameliyatı (nazal valv cerrahisi), - Burun cildinden ufak çaplı bazı lezyonların alınması işlemleri rinoplasti ile aynı anda yapılabilir. Bu durumda operasyon süresi ve ameliyat süreci değişkenlik gösterebilmektedir.
ANESTEZİ YÖNTEMİ NEDİR?
- Genel Anestezi (Hastanın rahatı ve doktorun da daha rahat çalışması için çoğunlukla tercih edilir) - Lokal Anestezi (genellikle tercih edilmemektedir)
AMELİYAT NE KADAR SÜRMEKTEDİR?
Genellikle, ortalama 3-4 saat sürmektedir. Ameliyatın dinamiklerine veya yapılacak ek işlemlere bağlı olarak bu süre uzayabilir veya kısalabilir.
AMELİYATTAN SONRA HASTANEDE KALIŞ SÜRESİ NE KADARDIR?
Aynı gün akşamı hasta taburcu edilebilir veya 1 gece hastanede kalması uygun görülebilir.
YURT DIŞINDAN GELİP TEKRAR GERİ DÖNECEK HASTALAR İÇİN KONAKLAMA SÜRESİ NE KADARDIR?
Ameliyat gününden en az 2 gün önce anestezi tetkikleri için hastaneye gelinmeli, ameliyattan sonra da en az 1 hafta daha kalınmalıdır. Örneğin, ameliyat tarihi 1 Mart ise, 8 Mart'ta kontrolleriniz yapılacak, ateliniz alınacak, varsa da dikişleriniz alınacaktır. Bu durumda 9 Mart tarihinden önce uçak bileti alınması uygun olmayacaktır.
NORMAL HAYATA VE İŞE NE ZAMAN DÖNÜLEBİLİR?
Ameliyattan 1 hafta sonra, doktor kontrolünün tamamlanmasının ardından, hasta eğer dilerse burun üstünde bant yapıştırılmış şekilde, göz altları ve yanaklarda hafif morluklar kalmış şekilde okuluna veya işine dönebilir. Ameliyat sonrası 2 hafta dolunca burun üstünde bantlar olmadan, göz altları ve yanaklarda morluklar iyileşmiş şekilde normal hayata dönülür.
AMELİYATTAN SONRA NİHAİ GÖRÜNÜME ULAŞILMASI NE KADAR SÜRER?
Ameliyattan sonra burundaki iyileşme 3. ayda %60-70, 6. ayda %70-80 ve 1. yılda %90-95 oranında tamamlanır. Burnun tam oturması ve son şeklini alması ortalama 1 yıldır. Bu süreler cilt özelliklerine bağlı olarak da değişkenlik gösterir. Kalın ciltlerde bu süre 2 yılı bulabilir.
RİNOPLASTİ SONRASI KONTROLLER
Rinoplasti sonrası kontrol muayeneleri, 3., 6. ve 12. ayda yapılır. Uzun dönem izlemlerimiz yıllık kontrol ve fotoğraflamalarla devam eder.