Ramazanın gelmesiyle birlikte tutulan oruç , yaklaşık 15-17 saat süren açlık ve susuzluk , metabolik hızın daha da düşmesine yol açar. Ramazan ayına özel beslenme önerilerine uyulmadığı takdirde bağışıklık sistemi düşmeye başlar 🤒
Oruç tutanlar için sahur ve iftar aralığında doğru besin sıvı ve doğru besin tercihleri yapmak önemlidir.
⭐️Öğün içerikleri , sağlıklı yeme tabağına göre oluşturularak, her türlü besin grubundan ( sebze , meyve , tahıl, et , yumurta , kurubaklagil , süt ve ürünleri ) yararlanılmalıdır.
🌙 Kabızlık problemi yaşamamak adına , sahur ve iftarda çiğ sebze , meyve tüketilmeli , haftada 2-3 gün iftarda kurubaklagil (mercimek ,nohut,kuru fasulye , barbunya) ve zeytinyağlı sebze yemekleri yapılmalıdır.
⭐️Protein kalitesi yüksek besin kaynakları (et,yumurta ,süt) tüketilmelidir. Protein kalitesi düşük olanlarda ise, dengeli yemek karışımları yapılarak protein kalitesi yükseltilmelidir. ( kuru fasulye + pilav , sütlaç , yumurtalı ıspanak , kıymalı/peynirli makarna gibi)
⚠️ Oruç tutmada riskli gruplar: Kalp- damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananlar , diyabet hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve diyaliz hastaları , kanser tedavisi görenler , çocuklar, yaşlılar ve hamilelerdir.
🕌🌼 Sahur Menüsünde nelere dikkat edilmelidir?
• Mutlaka sahur saati kalkılmalıdır.
Sahur menüsü:
•Protein , karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşmalı
• Uzun süreli tokluk sağlanmalı
•Bağırsak hareketliliği için yeterli posa/lif içermeli
•Gece uykusuna devam etmeyi zorlaştırmamalı
• Aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli
•Yeter sıvı içermelidir
Örnek menülerdeki yiyecek miktarları daima kişisel farklılıklar gösterir.
🕌 İftar menüsünde neye dikkat edilmelidir?
• İftarda hazmı kolay besinler tercih edilmeli, çok yağlı , çok tuzlu ve çok tatlı besinlerden kaçınılmalıdır.
•Kızartmalar , hamur tatlıları , çok tuzlu , çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler , salam , sosis, sucuk kavurma vb. doymuş yağ içeriği yüksek besinler , sakatatlar ,yoğun baharatlı yiyecekler iftar sofralarından uzak tutulmadı gereken besinlerdir.
• İftarda limonata , komposto sıvı tüketime yardımcı olur.
Hayırlı ramazanlar 🌙