RAMAZANDA BESLENME🌙
Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. 📌
Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve özellikle sahur öğününü atlamamak gerekir. 📌
▫️Ramazan’da beslenme nasıl olmalıdır?
•Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
•Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.
•Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
•Sahur öğününü atlamayın. Sahur öğününün yapılmaması yaklaşık 16 saat olan açlığı 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur.
•Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir. Sahur öğününde ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.
•İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.
•İftar ve sahur arasında günlük 2.5-3 litre olan su ihtiyacını karşılayın.
•Yemeklerinizi hazırlarken sağlıklı pişirme yöntemleri seçmeye özen gösterin. Fırın yemekleri, tencere yemekleri, haşlama, buğulama tercih edebilirsiniz.
•İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.