Şeker Bayramının yaklaşması ile beraber hepimizi bir hazırlık telaşı almış bulunmakta. En başta da yemek hazırlıkları, bayram sofralarının telaşı sarmış durumda bizleri. Bütün bir ramazan ayı boyunca midemizi ve sindirim sistemimizi dinlendirdik ancak dinlenmiş olması yüklemelere hazır olduğumuz anlamına gelmez. Tam tersine mideyi alıştıra alıştıra besinlere geçiş yapmakta fayda var. Aksi taktirde beslenme düzenindeki bu ani değişimler midede şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra tansiyon ve kan şekeri yüksekliği gibi diğer rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Gelin bu sene bir ilk yapın ve geleneksel yemeklerden uzaklaşmadan sağlıklı bayram sofraları hazırlayın.
- Öncelikle sofralarımızda kızartmaları bir kaldıralım onlar yerine fırınlanmış sebzeler kullanalım. Örneğin; Karnıyarığın patlıcanını kızartmak yerine fırınlayarak pişirelim. Çizgili soyulmuş patlıcanlar, bıçakla ince çizikler atılarak yağlı kağıt üzerinde fırınlanır. İç harcı yağsız ve kavurmadan bol domates rendesi ile pişirilir. Fırınlanmış patlıcanlar yarılarak iç harç koyulup domates sosu eklenip tekrar fırına verilir.
- Et grubu gibi sindirimi zor besinleri sindirimin daha kolay olduğu öğle saatlerinde tüketmeye çalışın. Kavurma/ kızartma gibi tekniklerle pişirilmiş olanlarından uzak durun. Izgara/ haşlama/ fırınlanmış ürünler çok daha sağlıklıdır, unutmayın.
- Soframızda/ gittiğiniz yerde ki sofrada mevcut besinlerden azar azar almaya özen gösterin. Porsiyon kontrolü sağlayın.
- Adı gibi şeker bu bayramı kendimize zehir etmemek adına tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmaya özen gösterin. Bir misafirlikte tatlı aldıysanız, bir diğerinde alamayacağınızı belirtmekten kaçınmayın. Mümkün olduğunca hafif tatlıları tercih etmeye özen gösterin ( Sütlü tatlılar gibi). Diyabet ( Şeker) rahatsızlığınız varsa tatlılardan uzak durmak belki de en iyisi
- Günü sağlam bir kahvaltı ile başlatın. Gün içerisinde aç kalmamaya, tüm günü tatlı veya hamurlu ikramlarla geçirmemeye çalışın. Eviniz yakında ise öğle yemeği için eve dönebilir, bir başkasında yiyecekseniz ziyaret saatinizi buna göre ayarlayabilirsiniz.
- Ne kadar uğraşsak da rutinin dışına çıkabileceğimizden hareketi eksik etmeyin. Yakın mesafedeki ziyaretlerinize mümkünse yürüyerek gitmeye özen gösterin
- Bayramda karbonhidrat tüketimi ister istemez artacağından gittiğiniz yerlerde çay/ kahve tüketimi yerine veya yanında mutlaka yeterli su tüketimine özen gösterin. Günde en az 10 bardak su içmeyi unutmayın
- Gün içinde az miktarlarda fakat sık sık beslenmeye özen gösterin. Sonraki öğün yada günlerde sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.
HERKESE SEVDİKLERİYLE BİRLİKTE MUTLU BAYRAMLAR
Dyt. Saide Gülşah ESENSOY