İşte Bu Doktor İndir

Rahim Sarkması Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Rahim sarkması, genital bölgede yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan yaygın sorunlardan bir tanesidir. Vajinal doğum hikayesi olan kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Rahim sarkması, rahmin çevresindeki destekleyici kasların ve bağ dokuların zayıflaması sonucu meydana gelir. Sarkmanın derecesine göre cerrahi olan ya da ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilir. İleri seviye sarkma sorunu olan kadınlarda rahim sarkması ameliyatı kaçınılmazdır. Hem sosyal hem de cinsel yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren rahim sarkması sorunu hakkında en çok merak edilen konuları yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Rahim Sarkması Nedir?
Pelvik tabanı; mesaneyi, rahmi, yumurtalığı ve rektumu destekleyen kas ve bağ grubundan oluşur. Pelvik taban kasları hasar gördüğünde ya da zayıfladığında pelvik organlarının sarkmasına neden olur. Rahim sarkması, bu kasların ne kadar zayıflamış olduğuna bağlı olarak hafif ya da şiddetli derecede olabilir. İleri derece vakalarda rahim vajinadan görünecek kadar sarkmış olabilir. Rahim sarkmasını şiddetine göre 4 evreye ayırabiliriz:
1. Evre: Rahim vajinanın üst kısmına düşer
2. Evre: Rahim vajinanın alt kısmına düşer
3. Evre: Rahim vajinadan dışarı çıkar
4. Evre: Rahmin tamamı vajinanın dışına kayar
Rahim sarkması belirtileri 3. Ya da 4. Evrede olduğunuza işaret ediyorsa tedavinin cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilmesi şarttır.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması ameliyatı kararı almadan önce semptomlar ve nedenler çok iyi analiz edilmelidir. Rahim sarkması sorununun her yaşta ortaya çıkma potansiyeli vardır. Ancak bazı durumlar risk unsurudur.
- Bir veya birden fazla sayıda vajinal doğum yapmış olmak
- Menopoza girmek
- Aile bireylerinde rahim sarkması öyküsünün olması
- Pelvik organları ile ilgili cerrahi operasyon geçirmiş olmak
- Östrojen seviyesinin azalması
Menopoz; yumurtalıkların, aylık adet döngüsünü düzenleyen hormonları üretmeyi bırakmasıyla ortaya çıkan bir süreçtir. Bu hormonlardan bir tanesi de östrojendir. Pelvik kaslarını güçlendiren östrojen hormonunun yokluğu rahim sarkması riskini
artıran önemli bir unsurdur.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Hafif düzeyde rahim sarkması problemi varsa çok belirgin semptomlar gelişmeyebilir. Ancak rahim olması gereken pozisyondan uzağa düştükçe; yani sarkmanın şiddeti

arttıkça; birçok fiziksel rahatsızlıkla kendisini belli eder. Başlıca rahim sarkması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Karın bölgesinde dolgunluk, ağırlık veya baskı hissi
- Karın ve bel bölgesinde ağrı
- Cinsel İlişki esnasında ağrı
- Kabızlık
- İdrar Kaçırma
- Tampon yerleştirmede güçlük
- Vajinadan sarkan rahim dokusu
Uzun süre ayakta durmak, yürümek ve ani reflekslerle tüm bu rahim sarkması belirtileri daha da belirgin hale gelebilir.
Rahim Sarması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Rahim sarkması belirtileri dikkate alınmalı ve mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Jinekolojik muayene bulgularında rahim sarkması sorunu tespit ettiğimiz hastalarımızda tedavi şekline sarkmanın şiddetine ve semptomların yaşam kalitesini ne derece etkilediğine göre karar veriyoruz. İlerlemiş vakalarda tedavinin geciktirilmesi; karın bölgesi ağrıları, tuvalete çıkma zorlukları, ağrılı cinsel ilişki gibi şikayetlerle gündelik hayatı kabusa çevirebilir.
Rahim Sarkması Cinselliği Etkiler Mi?
Tıp literatüründe disparoni olarak adlandırılan ağrılı cinsel ilişkinin nedenlerinden bir tanesi de rahim sarkmasıdır. Rahim sarkmasının hafif düzeyde seyretmediği 3. Ve 4.
Evreler, ağrılı cinsel ilişkiye sebep olabilir. Bu sebeple rahim sarkması cinselliği etkiler mi diye merak edenler için cevabımız evet!
Kliniğimizde Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Kadın hastalıkları ve doğum, kozmetik ve estetik jinekoloji alanlarında uzun yıllardan bu yana sağlık hizmeti veren jinekoloji kliniğimizde, rahim sarkması tedavisini hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemlerle gerçekleştiriyoruz. Rahim sarkması belirtileri taşıyan ve bize başvuran hastalarımızı kapsamlı bir jinekolojik muayeneden geçirdikten ve gerekli görüntüleme tetkiklerini tamamladıktan sonra tedavi rotamızı oluşturuyoruz. Cerrahi olmayan seçeneklerimiz başlıca şunlardan
oluşuyor:
1- Kegel Egzersizleri: Hafif seviye rahim sarkması sorunu yaşayan kadınlarda pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik uygulanan kegel egzersizleri etkili ve destekleyici olabiliyor.
2- Vajinal Pesserler: Rahmin vajinaya doğru kaydığı ve idrar kaçırmaların yaşandığı durumlar için vajinaya yerleştirdiğimiz silikon aletlerle sarkmış organların desteklenmesini sağlıyoruz
3- Beslenme Ve Yaşam Tarzı Değişikliği: Kabızlık problemi, rahim sarkması belirtileri arasında yer alıyor. Bu sorunun giderilebilmesi adına beslenme düzeninde lifli gıdalara ağırlık vermek gerekiyor. Buna ek olarak, sağlıklı bir kiloda olmak pelvik kaslarının daha az baskı altında kalacağı anlamına gelir.

Bu sebeple hastalarımızdan hem beslenmelerine hem de yaşam tarzlarına dikkat etmelerini önemle rica ediyoruz. Cerrahi seçeneklerimiz ise 2 yaklaşımdan oluşuyor. Rahim sarkması ameliyatı; rahim alınarak ya da rahim doğru yerine konumlandırılarak gerçekleştirilebiliyor.
Ameliyatın hangi yöntemle yapılacağı, hastalarımızın bu sorunu hangi boyutta yaşadıklarına bağlı olarak değişiyor. Rahim sarkması ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve iyileşme süreci ameliyat tekniğine bağlı olarak değişebiliyor. Rahim sarkması belirtileri taşıyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz .