Öncelikle psikolojik bir destek almak için illaki psikolojik,ruhsal veya zihinsel bir rahatsızlığa sahip olmamız gerekmiyor.
Bilinenin aksine günlük hayatta baş etmekte zorlanmaya başladığımız herhangi bir konu hakkında da destek alamaya ihtiyaç duyabiliriz. Psikolojik destek bazen çözmekte zorlandığımız konularda destek/danışmanlık aldığımız bir hizmet türüdür.(sınava hazırlık,evlilik,iş değişikliği,şehir değişikliği,ebeveynlik ile ilgili konular vs)
Sadece zihinsel/bilişsel olarak yaşadığımız problemlerde değil ayrıca fizyolojik olarak karşılaştığımız ve bunun sonucunda doktora başvurduğumuzda bir fizyolojik sorunun olmadığını gördüğümüz durumlarda da psikolojik destek alabiliriz. Çünkü zihinsel olarak baş edemediğimiz bazı problemler vücudumuz aracılığıyla bize bir sinyal verebiliyorlar. Peki bir desteğe ihtiyacımız olduğunu genel bir şekilde nasıl anlayabiliriz?
1)Üzgün olma halim, kızgınlığım, umutsuz olma halim uzun süreli devam ediyor ve geçmek bilmiyor diyorsanız.
2)Eskiden baş edebildiğiniz durumlarla şimdi baş etmekte zorlanıyorsanız.
3)Eskiden kolaylıkla yaptığım ve zevk alarak yaptığım şeylerden artık zevk almıyorum diyorsanız.
4)Yaşadığınız bir olaydan/durumdan etkilendiyseniz
5)İlişkilerimde zorlanıyorum diyorsanız.
6)Ya da yeni karşılaştığınız bir konu hakkında danışmanlık almak istiyorsanız örneğin boşanma, yeni bir şehre taşınma, iş /okul tercihi gibi konularda sağlıklı seçimler yapmakta zorlanıyorsanız.
7)Gün boyu nedensiz bir kaygı,mutsuzluk halindeyseniz veya sürekli aynı konuyu düşünerek bir çözüm yolu bulamıyorsanız.
Bu gibi konularda destek almak istediğinizde dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var:
En önemlisi destek alacağınız kişinin veya kurumun güvenirliliği, etik kurallara olan hassasiyeti. İlgili alanlarla alakalı lisansının olması ve yeterli eğitim donanımına sahip olması.
Bunları sorgulamak sizin en doğal hakkınız bunu unutmayın.
Psikolog Zeynep GÜLÇETİNER.