İşte Bu Doktor İndir

SEVGİLİ GENÇ ARKADAŞLARIM; 

Öncelikle hayırlı olsun sıralamalarınız. Umarım istediğiniz şekilde sonuçlanır. :)  Aranızda piskoloji bölümünü tercih etmeyi düşünen kişiler olduğunu gördüm  ve bana gelen bazı soruların cevaplarını toplu bir şekilde yanıtlamak istedim. Umarım yolunuzda ışık olur yazdıklarım. (NOT: Spesifik bir konu yoktur.)

Psikoloji bölümünü seçecek olan bireyler nasıl bir kişiliğe sahip olmalıdır?

  • Dışa dönük olma, iyi iletişim becerisine sahip olma, iyi bir dinleyici olma ve empati kurabilme
  • Duygusal dengeye sahip olma, deneyime, gelişime ve değişime açık olma, açık fikirlilik.
  • Karşılarındaki kişilere karşı hoşgörülü olması ve kişileri düşünce yapıları veya duyguları sebebiyle yargılayıcı olmama
  • Sabırlı olmaları
  • Araştırma yapabilme ve güncel literatür tarama

 Akademik düşünenler için İngilizce diline yatkın olma 4 yıl boyunca okurken nelere dikkat etmeliler?

 Genelde üniversiteye geçince “ye, iç, gez” üçlüsü hakim olur. E haliyle vize final haftasında başlasın uykusuz geceler... not arayışları olur deli gibi. Bence bu durumu yaşamamak adına önceden mutlaka bunun önlemi alınmalı. Notlarınızı kendinizin tutması oldukça faydalı olacaktır, hem öğrenme açısından hem de sınavlar açısından. Bence en önemlisi bu olabilir. Çünkü ileride yüksek lisans için bilim sınavlarına hazırlanırken notlarınıza ihtiyaç duyabileceğinizi düşünüyorum.

 Türk Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubuna (TPÖÇG) katılmalarını şiddetle tavsiye ederim. Yeni deneyimler yaşayacakları, alanda oldukça aktif olacakları, çok da eğlenecekleri bir grup olacaktır. Bu yapılanmanın temel amacı Türkiye Cumhuriyeti, KKTC ve diğer ülkelerde öğrenim görmekte olan psikoloji öğrencilerinin iletişimini ve bilgi alışverişini arttırmak, sosyal ve akademik platformda ortak etkinliklerde bulunmalarını sağlamaktır.

 Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı olduğu için yapacakları stajlar çokk önemli. Böylelikle hangi alana yönelmeleri gerektiğine karar verebilirler. Tercih listesine girecek olan üniversitelerin zorunlu stajı var mı yok mu araştırmalarını tavsiye ederim. Zorunlu değilse de en az 2 farklı alt alana ait kurumlarda gönüllü staj yapmalarını öneririm.

 Özellikle akademik düşünenler hocaların laboratuar çalışmalarına katılmalarının yararlı olacağını düşünüyorum.

Çift anadal yapmak isteyenler bölümle ilgili olan felsefe, sosyoloji gibi bölümleri tercih edebilirler. İsteğe göre çift anadal yapılabilir aynı anda 2 farklı bölümün diplomasını almış olursunuz elinize. Fakat meşakkatli bir süreç bunu belirteyim özellikle sınav zamanlarında. Çift anadal yapmanız için de mülakat gibi elemelerden geçmeniz gerekiyor. Kriterlerden bazıları da 3.00 Üzerinde bir ortalama yapmış olmak. Alttan ders bırakmamak gibi durumlar mevcut. Tabi kriterler de her üniversiteye göre değişir.

 Üstten ders alınıyorsa üniversitede 2.sınıfta almaya başlamanız iyi olacaktır. İlk 2 sene temel dersler verildiği için.

 Lisansta erasmus yapmak istiyorsanız mutlaka gidin derim.

Lisans bitirme tezi yazmak zorunda mı öğrenciler?

Zorunda olan üniversiteler var olmayan da var.

Seni en çok zorlayan bölüm dersleri nelerdi?

Sanırım spss dersi olmuştu. Bölümü kazanıp dersi alınca daha iyi anlayacaksınız :D şuraya tanımını ekleyeyim. Önyargı oluşsun istemem belki de dersi sevecekler vardır aramızda. SPSS, sosyal bilimcilerin kullanımı amacıyla hazırlanmış bir istatistik programıdır. Programın adı Statistical Package for the Social Sciences kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Türkçe anlamı Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi'dir.

Lisansı bitirince rahat iş bulabilmenin anahtarları nelerdir?

Kendinize olan güveniniz bu sorunun ilk cevabı. Tabi ki lisans sürecinde ne kadar çok kendinizi geliştirirseniz o kadar çok avantajınız olacaktır. Üniversitenin son sınıfında da test eğitimleri gibi temel olanları almaya başlayabilirsiniz. Farklı ekollerden alınacak eğitimlerin akredite olmasına özen göstermeniz faydalı olacaktır.

İş bulduktan sonra makro-mikro şirketlere göre değişir elbet, aylık ortalama kazanç nedir?

Günümüz şartlarında bu soru çok değişkenlik gösteriyor. Kişinin deneyimli olup olmaması da söyleyeceğim değeri etkiler. Yuvarlayacak olursam ortalama 8-40 bin arasında değişir. (giderleri hesaplamadım) 40 bine ulaşana kadar neler neler veriyoruz. Şu an eğitim ücretleri en az 3 bin.

ALES ile devam edip üniversite hocası olma yönünden Psikolojide akademisyen olmanın önü açık mıdır?

İsteyenler için elbette açık. Türkiyede alanda akademisyen eksikliği olduğunu düşünüyorum. Zorlu bir süreç olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum. Süreç yükseklisans ile başlıyor. Özelde yl yapmak istesen şu an en az 300 bin. Devlette de sınırlı sayıda kişiler alınıyor. Devlet üniversitesine girebilmek için de bilim sınavları ve mülakatları geçmek gerekir. Bazı üniversiteler yabancı dil istemeyebiliyor.

Seans başı danışan görme ücretleri ne kadardır?

Şehirden şehire değişiyor bence bu fiyat aralıkları. En uçları söyleyeceğim. 100-5000 arasında değişiyor. Büyükşehirlerde tabi ki daha pahalı, yeni mezunlar ya da süpervizyon kapsamında danışan göre kişiler en az bu ücretlere danışan görebiliyorlar.

Devlete alım noktasında ne gibi yol izlenmelidir?

KPSS çalışmak... Sözlü mülakatlarda maalesef torpilinde yer aldığını hatırlatmak isterim. Ama sınav puanına göre alınanlarda herhangi bir torpilin söz konusu olmadığını düşünüyorum. Devlet kurumlarına atanabilmek için de ortalama 80 almak gerekiyor. En son Aile Bakanlığının aldığı alımlardan birinde sayı oldukça iyiydi. Bu yüzden taban puan 70 li puanlara düşmüştü. Ama bu çok sık rastlanan bir şey değil işin içerisnde ayrıca sözlü mülakat da vardı. Maalesef devlet kurumları çok tatmin edici sayıda psikolog almıyor. Örneğin Sağlık Bakanlığı 255 kişi aldı.

Devlete alındık diyelim aylık ortalama kazanç nedir?

Devlette kamu görevlisi olarak istihdam edilmiş bir psikolog ortalama 13.000- 25.000 TL arasında maaş almaktadır. Kamuda görev yapan sözleşmeli memur psikoloğun aldığı maaşlar Temmuz 2023 zammıyla birlikte memurun mesleki deneyimi ve uzmanlığına göre 27.300 TL’ye kadar çıkabilmektedir