Psikoloji Bilimi Nedir? Sorusu son dönemlerde psikoloji üzerine eğitim alanların sıklıkla araştırdığı ve merak ettiği konular arasındadır.
Psikoloji bilimi aynı zamanda ruh bilimi olarak da bilinmektedir. Davranış ve zihin bozukluklarını inceleyen bir bilim dalı olan Psikoloji bilimi aynı zamanda bilinçli ve bilinçsiz davranışları da incelemektedir. Ayrıca kişilerde yer alan duygu ve düşüncelerin incelenmesinin yanı sıra sayılabilecek birçok kavramı da içerisinde barındırmaktadır. Bundan dolayıdır ki, pek çok kişi tarafından psikoloji bilimi ya da kavramları yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Sizlerde psikoloji bilimi üzerinde araştırmada bulunuyorsanız, yazımızdan detaylarına ulaşabilirsiniz.
Psikoloji Bilimi Nedir? Psikologlar Ne İş Yapar?
Psikoloji bilimi davranış, zihin, duygu ve düşünce gibi pek çok kavram üzerinde inceleme gerçekleştiren bir bilim dalıdır. Bu alan üzerine uzmanlaşmış kişilere ise psikolog denilmektedir. Ayrıca Psikologlar beynin ortaya çıkan özellikleri ile bağlantılı bilinçli ya da bilinçsiz davranışlar ile duygu ve düşünce kontrolü yönünde çalışma yapan kişilerdir.
Psikoloji Bilimi Hangi Kategoride Yer Alır?
Psikoloji bilimi, sosyal bilim olmasına karşın aynı zamanda doğa bilimleri üzerinde de değerlendirilmektedir. Özellikle beyin biyolojisi üzerine birçok kavramın psikoloji bilimi üzerinde incelendiğini ve çalışmalar yapıldığını söyleyebiliriz. Psikoloji biliminde sıklıkla karşılaşılan kavramlar şunlardır;
Algı
Dikkat
Duygu
Motivasyon
Zeka
Kişilik
İçsel Süreçler
Gruba Uyma
Ön Yargı
Kolektif Eylem
Yukarıda belirtilen kavramların psikoloji bilimi üzerinde sıklıkla karşılaşıldığını söyleyebiliriz. Bu haliyle psikoloji biliminin hem fen hem de tıp bilimleri ve aynı zamanda sosyoloji bilimi ile birlikte yakından ilişki içerisinde olduğunu söylemek mümkündür.
Psikoloji Tarihi
Psikoloji geçmişi ilk olarak eski Mısır İran, Yunan, Çin ve Hint uygarlıklarına ilişkin kaynaklarda ortaya çıkmıştır. Bir felsefe konusu olarak incelenen “Psikoloji” 19. Yüzyılda felsefeden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Psikolojinin felsefeden ayrılmasına yönelik en büyük katkı ise Willhelm Wundt tarafından sunulmuştur. Willhelm Wundt 1876 yılında Almanya’da kurmuş olduğu laboratuar ile birlikte ilk psikoloji laboratuarının kurucusu unvanına da sahiptir. Ayrıca psikoloji bilimin içerisinde sürekli kategorilere ayrılması da bizlere ne kadar geniş bir kavram olduğunun bir kanıtıdır. Psikoloji tarihinde pek çok alanda çalışma yapıldığını söyleyebiliriz. Psikologlar genellikle aşağıdaki alanlar üzerinde hizmet vermektedir.
Karşılaştırmalı Psikoloji
Klinik Psikologlar
Gelişim Psikologları
Eğitim Psikologları
Evrimsel Psikologlar
Sosyal Psikologlar
Bilişsel Bilim Adamları