PSİKİYATRİK HASTALIKLAR VE DAMGALAMA
Damgalama/Stigmatizasyon Nedir?
''Damgalama''; bir kişi ya da gruba ilişkin herhangi bir özelliğin diğerlerinden farklı olması ya da ‘’normal dışılığı’’ sonucu o kişinin ya da grubun itibarını kaybettirici, gözden düşürücü, aşağılayıcı, hor görücü, ayrımcı bir tavır veya davranışa maruz kalması durumudur.
Kişiler psikiyatri uzmanına giderken çevreden gelebilecek haksız eleştiriler, insanların bakış açısının değişmesi, yanlış anlaşılma gibi endişeler doğurabilir ve bu durum insanların profesyonel yardım almasının önünde bir engel olabilir.
Yapılan çalışmalar; damgalanmanın iyileşme üzerinde de olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Kişinin tedaviye uyumunda, sosyal ilişkilerinde de ciddi sorunlara yol açabilir.
Damgalanma; hastanın kendisi kadar yakınlarının da sosyal yaşantılarını ve psikolojik süreçlerini olumsuz etkileyebilir.
Bu durumu önlemek için neler yapılabilir?
Bu durumun önlenebilmesi için toplumun psikiyatrik hastalıklara ilişkin farkındalıklarını arttırmaya yönelik eğitimler, medyanın damgalayıcı unsurları denetlemesi ve engellemesi, toplum ve hasta arasındaki duvarın kalkması ve temasın artırılması gibi konular önem taşımaktadır. Ayrıca ‘’kendi kendini damgalama’’ ile çalışırken de hastanın algıladığı ayrımcılığı, kendine yönelik geliştirdiği olumsuz duygu ve düşüncelerin belirlenmesi ve azaltılması önemlidir (Avcil, Bulut ve Sayar, 2016).
Kaynakça:
Avcil, C., Bulut, H., & SAYAR, G. H. (2016). Psikiyatrik hastalıklar ve damgalama. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (2), 175-202.