Prostat büyümesinin tek tedavisi ameliyat değildir.
İlk aşamada ameliyat seçeneğini erteleyen ya da tamamen ortadan kaldıran ilaç tedavileri uygulanır. Bunun için kabaca iki grup ilaç yaygın olarak kullanılır.
Bunlardan ilki alfa bloker dediğimiz ve mesanenin ağzını bir vana gibi sıkan prostat bezini gevşeten ilaçlardır. Günde bir kez kullanılan alfa blokerler şikayetlerinizi tamamen ortadan kaldırabilir. Ayağa kalkınca baş dönmesi yapabildiklerinden en ideali ilacı aldıktan sonra yarım saat oturur ya da yatar pozisyonda olmaktır. Geceleri ilaç alan bazı hastalarda karanlıkta ayağa kalkınca üzücü kazalar olabilmektedir. Bunun için ilacı yemek masasında iki lokma arasında ya da hemen yemeğin sonunda almak en güzeli. Bazı hastalar bir süre sonra idrar ile ilgili şikayetleri tamamen iyileşmiş bir şekilde fakat tamamen başka bir sorunla tekrar başvurabilir; meni boşalmaması. Meni sıvısının idrar torbasına kaçması ile idrarda bulanıklaşmaya neden olan bu nahoş durum, çocuk sahibi olmayı planlamayan hastalar için korkulacak bir şey değildir.
Alfa bloker ilaçlar tek başına etkili olmadığında ve prostat bezi aşağı yukarı iki kestane büyüklüğüne ulaştığında tedaviye androjen blokörü denen bir başka ilaç eklenebilir. Erkeklik hormonu üretimini engelleyen bu ilaçlar bir miktar cinsel istek kaybına ya da sertleşme problemine neden olabilir.
İyi huylu prostat büyümesinde yaygın olarak kullandığımız üçüncü ilaç grubu da antikolinerjiklerdir. Bu ilaçlar özellikle ani sıkışma ve tuvalete yetişene dek kaçırma şikayetlerini gidermek içindir. Fakat bu ilaçların da bazı yan etkileri vardır. Antikolinerjikler sıklıkla ağız kuruluğu, kabızlık, görmede bulanıklık gibi problemlere neden olabilir. Başka amaçlarla kullanılan, tamamen farklı bir branş hekiminin reçete ettiği bazı ilaçlar bu yan etkileri şiddetlendirebilir. Öte yandan bu ilaçlar ani sıkışmaları engellerken idrar yapmayı zorlaştırabilir. Bütün bu sebeplerle antikolinerjik ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır.