Prostat Biopsisi Nedir?
Prostat biopsisi hastada yapılan rektal muayene ve PSA testi incelemeleri neticesinde bulunduğu yaş grubu ve aile öyküsüne göre prostat kanseri şüphesi doğduğu durumlarda doku örnekleri alınması işlemidir. Son yıllarda prostata özgü bir çekim olan ‘multiparametrik prostat MR’ neticesi de biopsi kararını almada ve yapılacak yöntemin hangisi olacağında etkili olmaktadır.
Prostat bezinin anatomik lokalizasyonu gereğince bu işlem transrektal (makat kanalından) veya perineal (yumurta bölgesinin alt kısmı) bölgeden yapılmaktadır. Kliniğimizde genellikle transrektal yolla prostat biopsisi yapılmaktadır.
Prostat Biopsi İşlemi Nasıl Yapılır?
İşlem öncesinde;
Hastaların kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar ilgili branş hekiminin onayı alınarak (aspirin, coumadin, klopidogrel gibi) 1 hafta öncesinde kesilir.
Damar yolu ile koruyucu antibiyotik uygulaması yapılır. Taburculuk sonrası antibiyotik tedavisi 1 hafta devam eder. Bu prosedür işlem sonrası gelişebilecek şiddetli enfeksiyonları önlemek açısından önemlidir.
Mekanik barsak temizliği amacıyla lavman uygulaması yapılır.
Genel anestezi, sedoanaljezi, periprostatik lokal anestezi enjeksiyonu ve/veya damar yolundan ağrı kesici uygulanması şeklinde protokoller ağrısız bir işlem için uygulanmaktadır.
Standart Biopsi
TRUS ile prostat bezini tanımlayıp prostat çevresine lokal anestezi uygulanır. 2 boyutlu ultrason ile prostatın genel yapısı hakkında bir tarama yapılır. Ultrason cihazına adapte edilmiş bir köprü ile prostatın sağ ve sol loplarının her bir anatomik bölgesinden (bazis, mid-gland, apex) ikişer adet olmak üzere toplam 12 adet doku örneği alınır. Şüpheli alanlar görülmesi halinde extra doku örnekleri de alınabilmektedir.
MR Füzyon Biopsi
MR füzyon teknolojisi son yıllarda giderek yaygınlaşan ve standart biopsiye göre tanı koydurucu özelliği daha yüksek olan bir yöntemdir. Multiparamterik MR (MpMR) imajlarını işlem sırasında ultrason görüntülerinin üstüne eşleştirme yaparak prostat biopsisi gerçekleştirilir. Standart biopsi odakları ile birlikte MpMR neticesinde görülen şüpheli odakların çizimi yapılarak her birinden genellikle 3-4 adet örnek alınır.
İşlem Sonrası
Genel durum takibi (ağrı, tansiyon, nabız, idrar çıkışı vs) yapılır ve gerekli durumlarda tedavi uygulanır. Operasyon sonrası süreçte derlenmesi yapıldıktan sonra evde kullanacağı ilaçlar verilerek nasıl kullanması gerektiği anlatılır. Sosyal yaşamında dikkate etmesi gereken durumlar anlatılır, diyet önerilerinde bulunulur ve genellikle 1.haftada kontrole çağrılarak taburcu edilir.