PİTRİAZİS(TİNEA) VERSİKOLOR
Ergenlik süreci sonrası kıl folikülümüz ve derimize yerleşmiş olan yani normalde deri floramıza eklenen Malassezia mantarının aşırı çoğalması sonucu deride pigmentasyon değişiklikleri ile ilişkili yüzeysel bir mantar enfeksiyonudur.
Genellikle ergenlik ile birlikte başlar, her iki cinsiyette eşit gözlenir. Bulaşıcı değildir.
Mantarın çoğalmasını uyaran şey, aşırı terlemedir. Dolayısıyla; aşırı terlemeye sebep olan faktörler; iklim, egzersiz, yapısal nedenler (yağlı deri/ yağlı ekzaması olanlar), kakao yağı kullanımı veya sistemik hastalıklar( cushing, hipertroidi) gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelir.
Keskin sınırlı ince kepekli, açık kahve veya pembemsi renkte, sıklıkla üst gövde üzerinde lezyonlara sebep olur. Koyu cilt tipine sahip bireylerde tam tersi beyaz alanlar şeklinde olur. Bağışıklık yanıtı düşük bireylerde, olağan görüntüsünden çok daha farklı şiddettte gözlenebilir. Çocuklarda yüz bölgesi tutulabilir. Hastalar, diğer vücut alanlarına kıyasla, döküntü noktalarının güneşten yanmadığını fark eder.
Tanı; dermatolojik muayene, örnek alınırken kepeklerin talaş şeklinde dökülmesi (yonga belirtisi veya talaş arazı da denir) ve mikroskobik incelemede mantar yapılarının görülmesi ile olur.
Tedavide Ne Kullanıyoruz?
Selenyum sülfit içerikli şampuanlar, çay ağacı yağı içerikli şampuanlar
Mantar krem/ spreyleri veya hapları kullanılabilmektedir.
Kıl folikülü derinliklerinde de yerleşmiş olabilir, bu nedenle nüx yani tekrar etme eğilimindedir. Sık tekrarlayan hastalarda uzun süreli koruyucu tedavi önerilebilir.
Hipopigmentasyon denen beyazlıklar şeklinde olan tablolarda, bu maya mantarının pigment üretiminde görevli tirozinaz enzimini engellemiş olması nedeniyle beyazlıklar gerilemeyebilir.