Genellikle 25-40 yaş arası erkeklerde görülür. Çocuk olmaya kendini o kadar adamışlardır ki ilişkileri çocuksudur. Ciddi bir ilişki kuramazlar, evlenmeyi istemez hatta düşünmezler bile. İş hayatlarında da yükselme, terfi alma gibi durumları yoktur. Bunların en büyük sebebi içinde yaşadıkları yaşın vermiş olduğu sorumluluklardan yani yetişkin olmaktan kaçınmalarıdır. Fakat arkadaşlık ilişkileri ve çevreleri geniştir. Arkadaşlarıyla yapmış oldukları planları, aktiviteleri kaçırmazlar. Yetişkinlik sorumluluklarından kaçmak için genellikle ailesiyle beraber yaşarlar. Çünkü aile evinde çalışmak gibi sorumluluklarının olmadığını düşünürler ve bu onları mutlu eder. Peki bu sendromun sebebi nedir dediğinizi duyar gibiyim gelin beraber bakalım. Çocukluğumuzda yaşadığımız her şeyin yetişkinlikte etkili olduğunu biliyoruz. Bu da aslında onlardan biri. Aile tutumlarından aşırı korumacı aileye sahip olan çocuklarda görülmesi daha yüksek oranlıdır. Aşırı korumacı aile tutumunda ne oluyor da bu çocuklar büyümek, yetişkin sorumluluklarını üstlenmek istemiyor. Aşırı korumacı aile tutumu çocuğun kendi başına yapabileceği gelişimsel görevleri engeller ve çocuğunun yapması gereken görevleri kendi yapar. Örnek vermek gerekirse çocuk 3 yaşına gelmiştir. Kendi başına yemek yiyebilir ya da deneyebilir. Fakat aile çocuğunu hala kendi eliyle besliyorsa, çatal kaşık kullanmasını denemesine engel oluyorsa orada bir aşırı korumacı aile tutumu olduğunu söylemek mümkündür. Genellikle Türk toplumunun kullandığı bir aile tutumudur. Çocuklarımızın büyüdüğüne, bizden ayrı bir birey olduğuna inanmak istemeyiz. Kaç yaşına gelirse gelsin bize hep muhtaç olarak görürüz. Bu fikirde bize aşırı korumacı aile tutumunu ileride de Peter Pan sendromlu ya da bağımlı çocukları doğurur. Sebebini öğrendik peki belirtileri nelerdir.
Gelecekten korkarken, geçmişe özlem duyarlar.
Başarısızlık durumları olduğundan kendi dışında herkesi sorumlu tutma.
Sürekli başka iş veya hobilerin peşinden koşmak. Daldan dala atlamak.
Çaba göstermeden, emek harcamadan başarı beklemek ve finansal açıdan sorumsuzluk.
Bu sendroma sahip olan bireylere nasıl yaklaşmalıyız konusuna gelince en önem arz eden yerin burası olduğunu görüyoruz. İlişkilerinde sorumluluğu karşı tarafa vermek önemli olacaktır. Romantik ilişkilerinde partnerinin anne gibi davranmaması önemlidir. Annesi ya da babası tarafından her ihtiyacı karşılanan sorumluluk sahibi almayan birey ilişkisinde de sorumluluk almadan yola devam edecektir.
Unutmayın çocuklarınız size bağlı olsun bağımlı değil. Bu konuyu da başka yazımız da ele alırız. Herkese sağlıklı, iyi günler