Performans Kaygısı , sınav zamanları,kalabalık önünde sunum yapma,otorite ile konuşma, başarı ile sonuçlanması hedeflenen bir etkinlik yapma vb durumlarda ortaya çıkan Sıkıntı Hissidir.Aslında her insan performans gerektiren durumlarda bir miktar kaygı yaşar.Bu sonderece doğaldır, Ancak öğrenciler, sahne sanatçıları ,cinsellik sözkonusu olduğunda da erkeklerin daha fazla etkilendiğini söylemek mümkündür Bunlarla birlikte mükemmelliyetçi kişilik özelliklerine sahip bireylerde sıklıkla görüldüğüne dair yayınlar bulunmaktadır . Mükemmelliyetçiler hep daha iyiyi,en güzeli aradıkları için zihinleri sürekli yapabilecek miyim ? başarabilecek miyim ? sorularıyla dolu olduğundan ya yapamazsam ya başaramazsam korkusu ile iş yapamaz hale geliyorlar..
Çoğu insan yaşamın değişik alanlarında yüksek performans göstermek yeteneklerini sergileyip potansiyelini olabildiğince kullanmak ister ..Başaramama endişesi yapılacak herhangi bir işin ya da etkinliğin zorluğunun yanısıra Bireyin kendisine ilişkin Algı ve tutumlarından da kaynaklanabilir. Bu açıdan bakıldığında ise kişinin Benlik Saygısı ön plana çıkmaktadır.Benlik yada Kendilik Saygısı kısaca bireyin kendini sevmesi kendinden hoşnut olması biçiminde tanımlanabilir..Benlik Saygısı düşük olduğunda DEPRESYON , KAYGI BOZUKLUKLARI gibi Ruhsal rahatsızlıkların yanısıra Kas ağrıları , baş ağrısı türünde bedensel sorunlara yatkınlık artmaktadır..
Performans Endişesinin üstesinden gelmenin etkili yollarından birisi , korkulan durumun üstüne gitmektir..çünkü kaçınma davranışı mevcut sorunun daha da büyümesine neden olur.Yaşanan sıkıntı duygusunu azaltmak için Zihinsel imajinasyon , Sistematik Duyarsızlaştırma ve bazı Davranışsal yöntemler uygulanabilr. Örneğin , Sunum yaparken ortamdaki insanların gözüne bakmak yerine topluluğun arasındaki bir cisme odaklanmak heyacanın yarattığı kalp çarpıntısı, titreme terleme gibi belirtilerin azalmasını sağlar.
Eğer birey, bu aşırı heyecansal durumu kendi başaçıkma yoları ile kontrol etmekte zorlanıyorsa , Mesleki ve Sosyal yaşamında ciddi engellenmeler yaşıyorsa Profesyonel Destek almak Kaçınılmazdır….Uzman Psikolog Elmas İNCE KALE
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri