İşte Bu Doktor İndir

Panik ataklar ile yaşantılanan bu bozukluğun ismi Panik Bozukluk'tur.

Panik bozukluk, belirli bir durumla ilişkili olmayan sık yaşanan panik ataklar ve bu panik atakların tekrardan yaşanacağına dair duyulan endişe ile ilişkili bir bozukluktur.

Panik bozukluğun iki temel özelliği; atağın kendisi ve atağın tekrarlanacağı hissidir.


Panik bozukluğun yaygın belirtileri ise;
- Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı atması
- Göğüs ağrısı
- Terleme
- Nefes darlığı
- Soluğun kesilmesi
- Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
- Uyuşma ya da karıncalanma
- Üşüme, titreme ya da ateş basması
- Bulantı ya da karın ağrısı
-Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
-Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
-Ölüm korkusu
gibi belirtiler yaşantılanmaktadır.

Panik atağı korku sisteminin yanlış ateşlenmesi olarak da düşünebiliriz.

Bedende yaşanan belirtiler kişi tarafından anlaşılmaya çalışılır ama belirtiler açıklanamaz. Bu durumda diğer inançlara yol açarak korku sistemi ateşlenmektedir. (Ölüyorum, kalp krizi geçiriyorum vs.)

 

Panik bozukluğun tedavisinde ilaç tedavisi ve Bilişsel Davranışçı Terapi yönteminin etkinliği belirtilmektedir (Pollack ve ark. 2003). Yan etkisinin olmaması, ilaç kullanmayı reddeden bireylerde uygulanabilir olması ve terapi süreci tamamlandıktan sonra da tedavinin olumlu etkilerinin devam etmesi gibi noktalarda da Bilişsel Davranışçı Terapi’nin etkinliği görülmektedir (Nadiga ve ark. 2003).

Psikolojik rahatsızlıklar, yaşantılayan kişi için oldukça zor ve karmaşık bir dönem yaratabilir. Panik bozukluk da diğer psikolojik bozukluklar gibi tedavisi olan ve tedavi edilebilir bir bozukluktur.

Yaşadığınız benzer sıkıntılar varsa ve bu sıkıntılar günlük yaşamınızı, işlerinizi, düşünce ve duygularınızı etkiliyorsa bir uzman desteği almayı ihmal etmemek önemlidir.

 

Kaynakça:

Kring, Ann M., Johnson, Sheri L. (2014) “Abnormal Psychology: DSM-5 Update” Wiley Press.

Köroğlu, E. ve Bayraktar, S. (2014). Kişilik Bozuklukları. Ankara: HYB Yayıncılık.

Nadiga DN, Hensley PL, Uhlenhuth, EH (2003) Review of the long-term effectiveness ofcognitive behavioral therapy compared to medications in panic disorder. Depress Anxiety, 17:58–64.

Pollack MH, Allgulander C, Bandelow B, Cassano GB, Greist JH, Hollander E et al. (2003)WCA recommendations for the long-term treatment of panic disorder. CNS Spectr, 8(suppl 1):S17-S30.