Panik atak, aniden ve beklenmedik şekilde gelişen ve kişide yoğun kaygı,korku ve panik hissini yaşamasına neden olan ruhsal bir bozukluktur.
Atağın kendisi kadar, ben tekrar ne zaman bir anda ben bunu yaşayacağım ? Beni tekrar ne zaman yakalayacak ? düşüncesi ile ilgili korku hissi de şiddetli bir kaygı durumuna neden olur.
Aniden başlayan ve 10 dakikada en yüksek düzeye çıkan, yoğun korku ya da rahatsızlık duyma dönemidir. 10 dakikadan sonra düşüş gözlenebilir.
Ataklar birdenbire başlar ve giderek şiddetlenerek devam eder. Çoğunlukla 10-30 dk arası sürer. Bu süre ilk olarak şiddetli daha sonra düşüşe geçerek kendiliğinden sonlanır. Nadiren de olsa daha uzun sürdüğü görülebilir.
Panik Atak’ın Belirtileri
• Çarpıntı, kalbin şiddetli atması
• Göğüste sıkışma hissi
• Nefes daralması ya da boğulma hissi
• Baş dönmesi,sersemlik,baygınlık hissi
• Titreme, sarsılma hissi
• Kendisinin veya etrafının değişiyor algısı,tuhaf hissetme
• Kontrolünü kaybetme veya çıldırma korkusu
• Ölüm korkusu
Bu belirtiler oldukça yani ataklar tekrarlamaya devam ettikçe, kişi ataklar arasındaki dönemde kendini; gergin, huzursuz ve endişeli bir şekilde her an yeni bir panik atağın geleceğini beklemeye başlar. Bu endişeli bekleyişe “beklenti anksiyetesi” adı verilir. Atakların çoğu zaman belirsiz zamanda ve yerlerde gelmesiyle bu kaygıyı daha çok artar.
Panik Atak hastaları, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten, kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak kendini rezil etmekten şiddetle korkarlar. Bu düşüncelerin sürekli aklına gelmesinden dolayı da yoğun bir üzüntü duyarlar.
Panik Atak’ın Tedavisi Var mı ?
Panik Bozukluk, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bugün için etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki türlü tedavisi vardır. Bunlar: 1. İlaç tedavisi, 2. Psikoterapidir.
İlaç ile tedavi şeklinde, ülkemizde bu hastalığa iyi gelen oldukça fazla sayıda ilaç bulunmaktadır. Fakat ilaç kullanımı bittiğinde tekrar aynı atak belirtileri belirli bir süre sonra geri dönebilir ama psikoterapide geri dönmesi daha zordur. Psikoterapi ile tedavi şeklinde ise en çok Bilişsel Davranışçı Terapi en etkili sonucu verir.
Hatırlamak gerekir ki psikoterapi, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanı tarafından sağlanan terapötik tedavidir. Psikoterapi düşünceleri, duyguları ve davranışları araştırır ve bireyin refahını iyileştirmeye çalışır. Eğer terapi seansı planlamak ve hayatınızı olumlu bir yönde dönüştürmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.