Ozon 19. Yüzyıl da keşfedilmiştir. Ozon 3 atomlu oksijen molekuludur. Mezomerik yapısından dolayı kararsız, renksiz, keskin kokulu bir yapıya sahiptir. Atmosfer tabakasında bulunmakta olup UV ışınlarının zararlı etkilerinden korur ve bu düzeyde ozon yaşamla uyumlu düzeydir.
Medikal ozon tedavisi oksijenden ozon oluşturan ozon generotoru cihazları ile oluşturulan medikal ozon gazı aracılığı ile yapılmaktadır. İlk ozon generatoru 1896 yılında nicholas Tesla tarafından yapılmıştır.
Ozon tedavisi ile geçici ve orta derecede bir oksidatif stres oluşturarak H2O2 (hidrojen peroksit) aracılığı ile çok yönlü endojen yolakları aktıve eder.
Düşük doz ve ardışık kontrollü oksidatıf stress koruyucu moleküllerin ınduksiyonunda rol alarak antıoksidan savunma sistemini güçlendirir. H2O2 seviyeleri kritik derecede önemlidir ve ozonun kimyasal elçisidir. Ozonun etkili olabilmesi için H2O2 seviyelerinde artış sağlanmalıdır.
OZONUN TIBBI ETKİLERİ
- Mitokondri disfonksiyonu: antıoksidan sistem
- Detoksifikasyon
- Doping etkisi
- Ağrı tedavisi
- Metabolik .enzimatik,hormonal
- Antimikrobik , antiviral, antiparaziter,antifungal,
- İmmun sistem aktivasyonu
- Antitumoral
- Rejenerasyon -Yara
- Oksijenizasyon, dolaşım -perfusyon
OZON TEDAVİ UYGULAMA YÖNTEMLERİ
Ozon tedavisi O2-O3 karışımı (%95+%5) şeklinde uygulanır. Terapotık aralığı 5-80 mikrogram/mlt arasındadır. Tedavi seçenekleri ve uygulama yöntemi tedavi hedefimize ve yerine göre değişkenlik gösterir.
Major otohemoterapi:
Ozon tedavisinin en çok kullanılanı ve en popüler olanıdır. Cam şişe vakumlu ve içinde kanın pıhtılaşmasını önleyen sitrat bulunmaktadır. Ozona dayanıklı bakteriel filtre seti ve transfusyon seti ile bağlantı sağlanır. Setleri steril ve tek kullanımlıktır. Hastanın damar yolu açılır 100-150 mlt kan cam şişe içine alınır, ozon jeneratöründen uygun dozda ve miktarda ozon gazı çekilir ve cam şişe içerisine belirlenmiş olan bölgeden verlir. Kan ve ozon cam şişe içinde 3-5 dk karıştırılarak kan içindeki erıtrosit, trombosit ve lökositlerle teması sağlanır. Cam şişe serum askısına asılır, bağlantılı set aracılığı ile hastanın damar yolundan dolaşıma yenıden ozonlanmış kan olarak verilir. Ortalama 20 dk sürer.
Erıtrositleri teması sonrası erıtrosıtlerde glikolizis sonucu 2,3 difosfogliserat stımulasyonu ile oksijenın dokulara bırakılması artar, doku oksijenizasyonu belirgin iyileşir.. Ozon ATP sentezini sağlayan kreps siklusunu aktive eder ve ATP üretimi artar. Enerjı artışının sebebi budur. Sistemik ve lokal bazı enzimlerin(glutatyon,katalaz, superoksit dismutaz) aktivasyonu ile antıoksidan sistemi güçlendirir. Serbest radikal yakalayıcı ve hücre duvarı koruyucusudur.
Lokosiıtlerde sitokinlerin stımulasyonu ile immun sistem aktıvasyonu yapar.
Minör otohemoterapı: Hastanın damarından 5-10 mlt kan alınır ozon generatorunden alınan ozonla karıştırılarak kas içine enjekte edilir. Ozon aşısı olarak da bilinir.
Rektal insuflasyon: Silikonlu kateter aracılığı ile rektum içine ozon uygulanması işlemidir. Verilen ozon gazı kolan içine dağılır. Rektum bölgesi kan damar ağı yönünden çok zengindir, karaciğere kolaylıkla ulaşır detox yönünden de önemli bir uygulamadır. İBS ve diğer bağırsak hastalıklarında ve çocuklarda da kullanılmakta olup majör otohemoterapi ile eşit etkinlik gösterir.
Torbalama yöntemi
Planladığımız tedavi bölgeye ozona dayanıklı plastık torbalar konur. Üstten bağlanır. Üzerinde açılan bağlantılarla ozon cihazından vakumla uygun doz da ozon gazı verilir. Diabetik ,enfekte , yatak yaralarında kullanılmaktadır.
Lokal yöntemler:
Cilt altı, kas içine , eklem içi ve çevresine , bel bölgesi, disk içine yapılan lokal uygulamalarıdır. Estetık amaçlı rejenerasyon, selulıt ve lipoliz uygulamlarında kullanılır.
Serum ozonlama:
Multıpass (ardışık) ozonlama:
OZON TEDAVİSİNİN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR
- Ağrı tedavisi: Fibromiyalji, Romatızmal hastalıklar, Bel ve boyun ağrıları, Kas ve eklem problemleri ,Donuk omuz, migren, eklem hastalıkları: diz,kalça, omuz, ayak bileği, sakroileit , bel fıtığı.
- Huzursuz bacak sendromu
- Dolaşım problemleri
- Kalçanın avaskuler nekrozu
- İskemik kalp hastalığı
- Metabolik sendrom,
- Diabet
- Detox tedavileri
- Antiaging
- Allerjik hastalıklar, Astım, KOAH
- Bağırsak disfonksiyonu
- Otoimmun hastalıklar
- Makula dejenerasyonu
- Cilt hastalıkları
- Estetik amaçlı destekleyici ve lipoliz
- Kronik yaralar, bası yaraları, apse
- Antiviral, antıbakterıal, antıfungal, antıparaziter