Öncelikle özgüven kavramını açıklayarak başlamak istiyorum. Bu kelimeyi aslında öz’e güven şeklindede kafamızda yer oluşturabiliriz. Özgüven, kişinin kendiyle ilgili olumlu düşüncelere sahip olması şeklinde düşünülebilir.
Özgüven eksikliği ise çocukluk döneminde oluşur ve kişinin bütün yaşamını etkiler. Çocuğun yetiştirilme tarzı, aile içindeki baskın bir baba veya bir anne figürü, bir ağabey veya bir abla figürü varsa özgüvensiz kişiliğin oluşmasında büyük önem taşır. Ekomonik etmenlerden dolayı da gelişebilir. Genetik, karakter özelliği de rol oynayabilir. İlk olarak soruna neden olan şey bulunmalıdır.
Genel olarak Özgüven eksikliğinde kişi kendine olan güvenini kaybederek sosyal hayata dahil olmaya çekinir, kendine ve geleceğe olan inancının zayıf olur. Bu olumsuzluk karşında da kişi aile, sosyal ve iş hayatını çıkmaza sokacak şekilde ciddi bir soruna dönüşür.
Psikoterapide Özgüven probleminde Öz’e güvenin ve Öz’e olan saygının kazanılması amaçtır. Ama aklımızdan çıkartmamamız gereken bir nokta vardır. Psikoterapi, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanı tarafından sağlanan terapötik bir tedavidir. Psikoterapi kişinin düşüncelerini, duygularıni ve davranışlarını araştırır ve bireyin refahını iyileştirmeye çalışır. Eğer terapi seansı planlamak ve hayatınızı olumlu bir değer katmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiler,