“Oyun çocuğun en önemli işidir”
Maria Montessori
“Oyun terapisi, oyunun çocukların kendini ifade etmesinin doğal bir yolu olduğunu varsayar.”
Virginia Mae Axline
OYUN TERAPİSİ ile çocuk ve ergenlerin,
• Stresli yaşam sorunlarının yeniden değerlendirilmesi ve işlenmesine,
• KENDİNİ GÜÇLENDİRMENİN bir sonucu olarak davranış değişikliği geliştirmesine
• Kişinin kendi davranışı ve deneyimi hakkında fikir sahibi olmasına
• Zor durumlarla daha yapıcı bir şekilde başa çıkmayı öğrenmesine
• Sorun çözme stratejilerinin geliştirilmesine
• Yaşamdan memnuniyet ve mutluluğun arttırılmasına
• Özgüvenini arttırmasına
• Daha iyi bir benlik kavramı, olumlu bir benlik imajı ve öz-yeterlik deneyimi lehine büyüme ve olgunlaşmasına
• Sosyal hayata katılımını ve sosyal ilişkilerini güçlendirmesine
- Kişiliğini bir bütün olarak geliştirmesine, destek oluyoruz.
Oyun terapisi, 3-18 yaş arası çocuk ve gençlere yönelik, çocuğun/gencin odak noktası olduğu pedagojik-terapötik bir çalışma şeklidir. Terapötik ortam, çocuklara/ergenlere güvenlik ve korumanın sağlamasının yanı sıra terapötik ilişki, çocuklara/ergenlere iyileştirici, tarafsız ve korkusuz bir ortam sunar.
Doğal olarak doğuştan gelen oyun içgüdüsünü takip ederek onların gelişimine katkı sağlar ve farklı karakter özelliklerinin gelişmesine hizmet eder..
Eğer çocuğunuz;
- Sık sık üzgün olup içine kapanıyorsa ya da kendine yeterince güvenmiyor, çekingen ve kaygılı davranıyorsa
- Diğer çocuklara karşı sıklıkla öfkeli ve saldırgan davranıyorlarsa ya da huzursuz ve huzursuzlarsa ve evde ve okulda kurallara uymakta zorluk çekiyorlarsa
- Zaten kuruydu ve şimdi çevre başlangıçta bunu anlayamadan yatağınızı veya pantolonunuzu tekrar ıslatıyor
- Sık sık baş ağrısı ya da karın ağrısı çekiyorlarsa ve/veya okuldan korkuyorlarsa ya da düşük performans nedeniyle sık sık hüsrana uğruyorlarsa.
- Dikkatini toplamakta zorlanıyorsa,
- Önemli bir kayıp yaşadıysa, ve buna benzer durumlarda,
Oyun terapisinde terapist, çocuğun/ ergenin zorluklarını ve sorunlarını ifade etmesi ve bunları daha iyi çözebilmesi konusunda destek olur.
Ayrıca öğrenme davranışını teşvik eder. Çocuklar/ ergenler oyun yoluyla kendilerini ve çevrelerini tanırlar, beyinlerini harekete geçirirler . Bu şekilde çocuğun/ ergenin hafızası güçlenir ve çocuklar kendilerini ifade etmeyi öğrenirler
Öte yandan oyun terapisi, çocukların zor veya yeni yaşam olaylarını daha iyi anlamalarına ve bunlarla başa çıkmalarına yardımcı olur.
MASAL TERAPİ
Oyun terapi ile birlikte kullanılabilen bir tekniktir. Sözlü olarak kendini ifade etmede zorlanan bireylerin, bilinçdışındaki semboller aracılığı ile kendilerini ifade etmelerini, bireyin bilinçdışı ile bilinci arasında köprü kurmalarını sağlar.
Terapiye katılan bireylerin özgüven ve özsaygı yetkinliklerini geliştirir. Hayal güçlerini kullanarak kendini ifade edebilmelerine imkân verir. Yaşanılan sarsıcı deneyimlerden sonra , duygusal boşalma yaşamasını sağlar . Sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirmelerine olanak tanınır. İleride yaşanabilecek daha ciddi ve kontrolsüz duygudurumlarının önüne geçilmiş olur. Genel olarak çocukların kendilerini ifade ederek duygusal gelişimlerini desteklemelerine önayak olunur