ORUÇ TUTMANIN SAĞLIĞA OLASI FAYDALARI (Dengeli ve Yeterli Beslenildiği Takdirde);
- Zararlı toksinlerin vücutta uzaklaştırılmasını sağlar.
- Karaciğer yenilenmesini sağlar.
- Fazla kilolu veya obez bireylerde kilo kaybı görülür.
- Kötü kolesterol (LDL) seviyelerinde düşme, iyi huylu kolesterol (HDL) seviyelerinde artış görülür. Trigliseritlerin azalmasını sağlar.
- Açlık kan şekerini dengede tutar.
- Glisemik kontrolü sağlayarak HbA1C düzeylerinde azalmaya neden olur.
- Kronik hastalıkların oluşumunu engeller.
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
- Günlük besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 2 ana öğün ve 1 ara öğün olarak beslenilebilir.
- Ramazanda sahur yapıyor olmak metabolizmayı çalıştırır ve açlık süresini azaltır.
- İştah kontrolü için iftarda tüketime çorba ya da sulu yemek ile başlanmalıdır.
- Tatlı, iftardan 1,5-2 saat sonra tercih edilmelidir. Tatlı tercihlerimizi küçük porsiyonlarda ve sütlü tatlılardan yana yapılması enerji dengesinin korunmasında fayda sağlayacaktır.
- Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır.
- Yeterli vitamin alımı için günde 2-3 porsiyon meyve tüketilmelidir.
- Yeterli mineral alımı için iftardan sonra bol su ve maden suyu tüketilebilir.
- Günlük 2,5- 3 lt su tüketilmelidir.
- Oruç tutarken uyku düzeni değişir, uyanık kalma süresi gece artar, kortizol düzeyi artar. Bu değişimi önlemek için beslenmede kalsiyum kaynaklarına yer verilmelidir.
- İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.
SAHURDA NELER TÜKETİLMELİDİR ?
- Yumurta : Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. İyi protein kaynağıdır.
- Tam Tahıllı Ekmek, Yulaf Ezmesi : Tokluk hissini sağlar.
- Süt : Yeterli sıvı alımına ve yeterli mineral alımına (Özellikle kalsiyum) destek sağlar.
- Peynir: İyi bir protein kaynağıdır.
- Az Tuzlu Zeytin: İyi bir yağ kaynağıdır, sindirimi uzun sürelidir. Susatmaması için az tuzlu tercih edilmelidir. Kuruyemişler (Ceviz, Fındık, Badem): Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır.
- Tohumlar (Chia, Keten tohumu, Susam vb): Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır.
- Avokado: Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır.
- Salatalık: Yeterli sıvı alımına neden olur.
- Yeşillik: Yeterli vitamin alımına katkı sağlar.
- Mevsim Meyvesi: Yeterli vitamin alımına katkı sağlar.
İFTARDA NELER TÜKETİLMELİDİR ?
- Çorba: Yeterli sıvı alımına neden olur.
- Kırmızı Et/Tavuk/Balık/Hindi: Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. İyi protein kaynağıdır.
- Lif İçeriği Yüksek Karbonhidratlar ( Bulgur, Karabuğday, Buğday vb.): Tokluk hissini sağlar.
- Kurubaklagiller (Yeşil mercimek, Nohut, Fasulye vb.): Lif içeriğinden kaynaklı tokluk hissini sağlar, iyi bitkisel protein kaynaklarıdır.
- Bol Salata : Yeterli vitamin alımına katkı sağlar.
- Yoğurt: Yeterli protein ve kalsiyum alımına destek sağlar.
ORUÇ TUTMAK İÇİN KİMLER RİSK TAŞIR ?
- Hamileler
- Emzikli Anneler
- Büyüme çağındaki çocuklar
- Yaşlılar
- Kemoterapi gören kanser hastaları
- Diyalize giren böbrek hastaları
- Kronik hastalıkları (Kalp ve Damar, Diyabet, Tansiyon, Ülser vb.) bulunan bireylerin ise oruç tutmaya karar vermeden doktorlarına danışmalarında fayda vardır.
Uzm. Dyt. Merve Aydemir