ORUÇ TUTMANIN SAĞLIĞA OLASI FAYDALARI (Dengeli ve Yeterli Beslenildiği Takdirde);
- Zararlı toksinlerin vücutta uzaklaştırılmasını sağlar.
- Karaciğer yenilenmesini sağlar.
- Fazla kilolu veya obez bireylerde kilo kaybı görülür.
- Kötü kolesterol (LDL) seviyelerinde düşme, iyi huylu kolesterol (HDL) seviyelerinde artış görülür. Trigliseritlerin azalmasını sağlar.
- Açlık kan şekerini dengede tutar.
- Glisemik kontrolü sağlayarak HbA1C düzeylerinde azalmaya neden olur.
- Kronik hastalıkların oluşumunu engeller.
RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ
- Günlük besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 2 ana öğün ve 1 ara öğün olarak beslenilebilir.
- Ramazanda sahur yapıyor olmak metabolizmayı çalıştırır ve açlık süresini azaltır.
- İştah kontrolü için iftarda tüketime çorba ya da sulu yemek ile başlanmalıdır.
- Tatlı, iftardan 1,5-2 saat sonra tercih edilmelidir. Tatlı tercihlerimizi küçük porsiyonlarda ve sütlü tatlılardan yana yapılması enerji dengesinin korunmasında fayda sağlayacaktır.
- Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır.
- Yeterli vitamin alımı için günde 2-3 porsiyon meyve tüketilmelidir.
- Yeterli mineral alımı için iftardan sonra bol su ve maden suyu tüketilebilir.
- Günlük 2,5- 3 lt su tüketilmelidir.
- Oruç tutarken uyku düzeni değişir, uyanık kalma süresi gece artar, kortizol düzeyi artar. Bu değişimi önlemek için beslenmede kalsiyum kaynaklarına yer verilmelidir.
- İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.
SAHURDA NELER TÜKETİLMELİDİR ?
- Yumurta : Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. İyi protein kaynağıdır.
- Tam Tahıllı Ekmek, Yulaf Ezmesi : Tokluk hissini sağlar.
- Süt : Yeterli sıvı alımına ve yeterli mineral alımına (Özellikle kalsiyum) destek sağlar.
- Peynir: İyi bir protein kaynağıdır.
- Az Tuzlu Zeytin: İyi bir yağ kaynağıdır, sindirimi uzun sürelidir. Susatmaması için az tuzlu tercih edilmelidir. Kuruyemişler (Ceviz, Fındık, Badem): Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır.
- Tohumlar (Chia, Keten tohumu, Susam vb): Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır.
- Avokado: Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır.
- Salatalık: Yeterli sıvı alımına neden olur.
- Yeşillik: Yeterli vitamin alımına katkı sağlar.
- Mevsim Meyvesi: Yeterli vitamin alımına katkı sağlar.
İFTARDA NELER TÜKETİLMELİDİR ?
- Çorba: Yeterli sıvı alımına neden olur.
- Kırmızı Et/Tavuk/Balık/Hindi: Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. İyi protein kaynağıdır.
- Lif İçeriği Yüksek Karbonhidratlar ( Bulgur, Karabuğday, Buğday vb.): Tokluk hissini sağlar.
- Kurubaklagiller (Yeşil mercimek, Nohut, Fasulye vb.): Lif içeriğinden kaynaklı tokluk hissini sağlar, iyi bitkisel protein kaynaklarıdır.
- Bol Salata : Yeterli vitamin alımına katkı sağlar.
- Yoğurt: Yeterli protein ve kalsiyum alımına destek sağlar.
ORUÇ TUTMAK İÇİN KİMLER RİSK TAŞIR ?
- Hamileler
- Emzikli Anneler
- Büyüme çağındaki çocuklar
- Yaşlılar
- Kemoterapi gören kanser hastaları
- Diyalize giren böbrek hastaları
- Kronik hastalıkları (Kalp ve Damar, Diyabet, Tansiyon, Ülser vb.) bulunan bireylerin ise oruç tutmaya karar vermeden doktorlarına danışmalarında fayda vardır.
Uzm. Dyt. Merve Aydemir
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri