İşte Bu Doktor İndir

ORUÇ TUTMANIN SAĞLIĞA OLASI FAYDALARI (Dengeli ve Yeterli Beslenildiği Takdirde); 

  • Zararlı toksinlerin vücutta uzaklaştırılmasını sağlar. 
  • Karaciğer yenilenmesini sağlar. 
  • Fazla kilolu veya obez bireylerde kilo kaybı görülür. 
  • Kötü kolesterol (LDL) seviyelerinde düşme, iyi huylu kolesterol (HDL) seviyelerinde artış görülür. Trigliseritlerin azalmasını sağlar. 
  • Açlık kan şekerini dengede tutar. 
  • Glisemik kontrolü sağlayarak HbA1C düzeylerinde azalmaya neden olur. 
  • Kronik hastalıkların oluşumunu engeller.

RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİ

  • Günlük besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 2 ana öğün ve 1 ara öğün olarak beslenilebilir. 
  • Ramazanda sahur yapıyor olmak metabolizmayı çalıştırır ve açlık süresini azaltır. 
  • İştah kontrolü için iftarda tüketime çorba ya da sulu yemek ile başlanmalıdır. 
  • Tatlı, iftardan 1,5-2 saat sonra tercih edilmelidir. Tatlı tercihlerimizi küçük porsiyonlarda ve sütlü tatlılardan yana yapılması enerji dengesinin korunmasında fayda sağlayacaktır.
  • Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. 
  • Yeterli vitamin alımı için günde 2-3 porsiyon meyve tüketilmelidir. 
  • Yeterli mineral alımı için iftardan sonra bol su ve maden suyu tüketilebilir. 
  • Günlük 2,5- 3 lt su tüketilmelidir. 
  • Oruç tutarken uyku düzeni değişir, uyanık kalma süresi gece artar, kortizol düzeyi artar. Bu değişimi önlemek için beslenmede kalsiyum kaynaklarına yer verilmelidir. 
  • İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.

SAHURDA NELER TÜKETİLMELİDİR ? 

  • Yumurta : Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. İyi protein kaynağıdır. 
  • Tam Tahıllı Ekmek, Yulaf Ezmesi : Tokluk hissini sağlar. 
  • Süt : Yeterli sıvı alımına ve yeterli mineral alımına (Özellikle kalsiyum) destek sağlar. 
  • Peynir: İyi bir protein kaynağıdır. 
  • Az Tuzlu Zeytin: İyi bir yağ kaynağıdır, sindirimi uzun sürelidir. Susatmaması için az tuzlu tercih edilmelidir. Kuruyemişler (Ceviz, Fındık, Badem): Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. 
  • Tohumlar (Chia, Keten tohumu, Susam vb): Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. 
  • Avokado: Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. 
  • Salatalık: Yeterli sıvı alımına neden olur. 
  • Yeşillik: Yeterli vitamin alımına katkı sağlar. 
  • Mevsim Meyvesi: Yeterli vitamin alımına katkı sağlar.

İFTARDA NELER TÜKETİLMELİDİR ? 

  • Çorba: Yeterli sıvı alımına neden olur. 
  • Kırmızı Et/Tavuk/Balık/Hindi: Sindirimi uzun sürelidir, tokluk süresini uzatır. İyi protein kaynağıdır. 
  • Lif İçeriği Yüksek Karbonhidratlar ( Bulgur, Karabuğday, Buğday vb.): Tokluk hissini sağlar. 
  • Kurubaklagiller (Yeşil mercimek, Nohut, Fasulye vb.): Lif içeriğinden kaynaklı tokluk hissini sağlar, iyi bitkisel protein kaynaklarıdır. 
  • Bol Salata : Yeterli vitamin alımına katkı sağlar. 
  • Yoğurt: Yeterli protein ve kalsiyum alımına destek sağlar.

ORUÇ TUTMAK İÇİN KİMLER RİSK TAŞIR ? 

  • Hamileler 
  • Emzikli Anneler 
  • Büyüme çağındaki çocuklar 
  • Yaşlılar 
  • Kemoterapi gören kanser hastaları 
  • Diyalize giren böbrek hastaları 
  • Kronik hastalıkları (Kalp ve Damar, Diyabet, Tansiyon, Ülser vb.) bulunan bireylerin ise oruç tutmaya karar vermeden doktorlarına danışmalarında fayda vardır.

 

Uzm. Dyt. Merve Aydemir