İşte Bu Doktor İndir

Ortodonti kelimesi, Yunanca kökenli bir kelime olup ‘ortho’ ve ‘odons’ kelimelerinden oluşmaktadır. ‘Ortho’ düzgün, ‘odons’ ise diş anlamına gelmektedir. Ortodonti ana bilim dalı, dişlerin çene kemiği içinde düzgün sıralanmasını, üst ve alt çenenin birbiri ve yüz ile uyumunu inceleyen bilim dalıdır. Ortodontik tedavide hedefimiz sadece dişlerin inci gibi dizilmesi değildir, dişlerin düzgün dizilmesinin yanı sıra çene kemiği içinde dişin çevre dokularının sağlığı ve kişinin yüzü de göz önünde bulundurularak tedavi planlaması yapılmalıdır.

Ortodontik Tedavi Hangi Yaşta Uygulanır?

Ortodontik tedavi için ilk muayene 6-7 yaşlarında olmalıdır. Her yaşta ki bireye ortodontik tedavi uygulamak mümkündür. Eski bir inanış olan ‘Sadece çocuklara ortodontik tedavi uygulanır’ düşüncesi doğru değildir. Dişlerin kemik içindeki hareketi her yaşta elde edilebilir. Fonksiyonel tedaviler gibi iskeletsel (ortopedik) etki elde etmek istediğimiz durumlarda bireylerin büyüme gelişim döneminin aktif olması gerekir. Böylece büyüme potansiyelini kullanarak çenelerin gelişimini yönlendirebiliriz. Yetişkin bir bireyde iskeletsel bir problem olduğunda ise büyüme ve gelişim dönemi tamamlanmış olduğu için ortognatik cerrahi ile iskeletsel değişim elde edebiliriz.

Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ortodontik tedavide hareketli apareyler, ağız dışı apareyler, sabit ortodontik apareyler ve şeffaf plaklar kullanılarak tedavi uygulanabilmektedir.

Hareketli apareyler

Çocuklarda iskeletsel ve dişsel hareketler elde etmek için kullanılır. Çocuklarda üst çene genişletmesi ya da çapraz kapanıştaki bir dişin atlatılmasında hareketli apareyleri tercih edebiliriz. Hareketli apareyleri aktif ortodontik tedavi sonrasında pekiştirme apareyi
olarak da kullanabiliyoruz.

Ağız dışı apareyler

Ağız dışı apareyler, büyüme gelişim dönemindeki bireylerde üste çenenin geride ya da ileride olduğu durumlarda iskeletsel etki elde etmek için kullanılır. Bireyin yüzünden destek aldığı için ağız dışı aparey olarak isimlendirilir. Occipital headgear baştan, servikal headgear boyundan, kombinasyon headgear baş ve enseden, yüz maskesi ise alın ve alt çeneden destek alarak kuvvet uygular.

Sabit ortodontik tedavi

Sabit ortodontik tedavi, braketlerin dişler üzerine tek tek yapıştırılmasıyla uygulanır. Tedavi başında yapıştırılan braketler tedavi sonunda doktor tarafından çıkarılır. Metal braketler görüntüsünden dolayı estetik kaygıya neden olabiliyor. Hastanın tercihine ve tedavi planımıza göre metal, kompozit veya porselen braketler tercih edilebilir. 4-6 haftalık aralıklarla kontrol randevuları oluşturularak tedavi sürdürülür.