OROFARENGEAL KANDİDİAZİS
Kandidalar, deri floramızda bulunan bir mantardır. Deri mikrobiyomunu bozan birtakım faktörler bu etkenlerin aşırı çoğalmasına sebep olarak mantar enfeksiyonları oluşturur. Bunlardan biri de Orofarengeal Kandidiazis tablosudur. Aslında Orofarengeal Kandidiazis tablosu başlığı altında;
-Psodomembranöz kandida yani pamukçuk
-Eritematöz veya atrofik kandida
-Hipertrofik kandidiazis
-Angüler keylit dediğimiz perleşi alt klinikleri vardır.
En sık gözlenen nedenler; Bağışıklık tablosunun yetersizliği, diyabet, kortizon kullanımı, kötü ağız ve diş hijyeni, ağız kuruluğu tablosunın varlığı ve antibiyotik kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak enfeksiyon tablosuna sebep olur.
Özellikle yanak mukozası, dil, yumuşak damak ve dişetinde beyaz süt kalıntısı şeklinde lezyonlar yapar. Üzerindeki beyaz katman kazındığında altında kalan dokuda kızarıklık ve erozyon ortaya çıkar. Klinik tablo uzadıkça dil sırtında yarıklara ve atrofi dediğimiz dil yapısında bozulmaya sebep olur.
Kaşıntı, yanma, ağrı ve tat duyusunda bozukluk en emel karşılaşılan problemlerdir. Şiddetli tablolarda, yutma güçlüğü, yutkunma da ağrı şikayeti yemek borusunun etkilenmesine bağlı eklenebilmektedir.
Tanı: klinik muayene ve alınan materyalden mikroskobik inceleme ile yapılır. Yemek borusu tutulumu genellikle endoskopik doğrulama ile olur.
Tedavi;
1-kandidiazis tablosuna sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması veya stabil hale gelmesi ( diyabetik hastalarda kan şekeri regülasyonu gibi)
2-diş sağlığı ve ağız hijyenine dikkat edilmesi, yumuşak fırça ile dil fırçalama
3-ağız için uygun antiseptik gargaraların kullanımı
4- klinik şiddete bağlı olarak uzman hekim tarafından verilecek topikal ve sistemik mantar engelleyici gargara veya haplar
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri